Bableves és babos tészta

Nincs hozzászólás
Nyomtatás
4 5
4 5

Kedvenc zalai ételem!

Recept

  • 2-3 evőkanál zsíron megpirítjuk a vöröshagymát, rátesszük a felaprított fokhagymát,aztán a felaprított zöldpaprikát, majd a felkockázott húst.
    Rádobjuk a babérlevelet és ráöntjük az előző este beáztatott babot.
    Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje és fedő alatt főzzük.
    Egy másik edényben megfőzzük a füstölt csülköt is.

    Közben a paradicsomról forró víz segítségével lehúzzuk a héjat, majd felkockázzuk.
    Szintén felkockázzuk a zellert, hosszában félbevágjuk a fehérrépát és ezeket,bele tesszük a bablevesbe. Fél óra múlva megkevergetjük. Tovább főzzük.

    Újabb fél óra múlva beletesszük a felkarikázott sárgarépát és a fele sót.

    Közben elkészítjük a csipetkét, ami ebben az ételben kimondottan nagy méretű és lapos. Beleöntjük a már majdnem megfőtt babba és megkeverjük. Addig főzzük, amíg fel nem jön a leves tetejére, de kóstoljuk is meg.

    Közben hozzáadjuk a felkockázott, megfőtt csülköt. Hozzákeverjük a frissen őrölt borsot és az erős paprikát, amit apróra vágunk.

    Kizsírozunk egy tepsit és egy nagy szűrőkanállal kimerünk a levesből úgy, hogy a tésztából, húsból és a babból is jusson az edénybe. Jól lecsepegtetjük.
    Amikor a tepsink tele van, a levest visszatesszük a tűzre és megszórjuk pirospaprikával.

    A maradék zsíron, vöröshagymát pirítunk, pici piros paprikával meghintjük, és ráöntjük a tepsiben lévő babos-tésztára. Ezután 10 percet forró sütőben sütjük.

Hozzávalók 10 főre

  • 1,5 kg szárazbab
  • 1 kg füstölt csülök
  • 30 dkg marha vagy sertéshús
  • 1 db fehérrépa
  • 2-3 db sárgarépa
  • 2 db zöldpaprika
  • 1 db csípős paprika
  • 3 db paradicsom
  • 20 dkg zellergumó
  • 3 db vöröshagyma
  • 5 fej fokhagyma
  • 2 evőkanál só
  • 4-5 db babérlevél
  • 1 evőkanál egész bors
  • 2 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 5 evőkanál zsír
  • 0,5 kg liszt
  • 1 tojás