Diós -almás csavart

Nincs hozzászólás
Nyomtatás
4.916666666666667 6
4.916666666666667 6

Recept

  • A lisztet a sóval elkeverjük egy tálban. A tejet kettéosztjuk, és az egyik felébe öntünk egy kevés cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt.15 perc alatt felfuttatjuk. A maradék cukrot hozzáadjuk a liszthez, majd a tojást beleütjük, hozzáreszeljük a fél citrom héját, és beleöntjük a felfutott élesztőt. A többi tejet apránként adagolva közepes keménységű tésztát gyúrunk. Ekkor beledolgozzuk a puha vajat. Letakarva, langyos helyen, 50 percet állni hagyjuk. Amig kel a tésztánk, elkészítjük a tölteléket. Lereszeljük a meghámozott almát, hozzáadjuk a vanilliáscukrot és a citromlevet. Jól elkeverjük, és 10 percet állni hagyjuk,hogy levet engedjen. Ezután ráhintjük a darált diót, fahéjat, a maradék cukrot, és citromhéjat reszelünk bele. Összekeverjük és állni hagyjuk.
    Amikor megkelt a tészta, a deszkánkat meglisztezzük, és fél cm vastagra kinyújtjuk a tésztát. Elkenjük az almát a tetején. Három részben összehajtjuk. Alulról középre, majd felülről középre. Ezután,kb 2-3 ujjnyi csíkokat vágunk a tésztából. Kettőt csavarunk a két végén ellentétes irányban. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tojást a tejjel kikeverjük és ezzel megkenjük a tetejét. Előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük. Amikor piros a teteje készen van. Tálaláskor porcukorral meghintjük.

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 3 dkg cukor
  • 3 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 1 dkg élesztő
  • Töltelék:
  • 10 dkg darált dió
  • 1 db alma
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vanilliáscukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál fahéj
  • Kenéshez:
  • 1 evőkanál tej
  • 1 db tojás