Erdélyi kürtőskalács

2 hozzászólás
Nyomtatás
4.038461538461538 13
4.038461538461538 13

Csemege minden korosztály számára

Recept

  • Az élesztőt langyos vízben felfuttatjuk egy kanál cukorral és egy csipet liszttel.
    5 egész tojást, és 3 db-nak a sárgáját a liszt közepébe ütjük. Hozzáreszeljük a 3 citrom héját és egynek a levét belecsavarjuk. Csipet sót, és két tasak vaníliás cukrot majd 10 evőkanál kristálycukrot beleöntünk, 1 dl olajjal együtt.
    A felfutatott élesztővel elkezdjük a dagasztást. Először a hozzávalókat keverjük el egymással, majd apránként a liszttel elegyítjük el és apránként annyi tejet adunk hozzá, hogy jól gyúrható , lágy állagú tésztát kapjunk. Levegősre kell dagasztani, kb. 15-20 percig.
    Kendővel letakarjuk és meleg helyen 30 percig pihentetjük.
    1/6-odnyi részt szakítunk ki a tésztából, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra lapítjuk és egy késsel , folyamatosan körbevágva egy hosszú csíkot vágunk belőle, amit a tenyerünkkel , szabályos formájúra sodrunk.
    A kalácssütő fát olvasztott vajjal megkenjük és a tésztát az egyik végén, maga alá csíptetve, egyenletesen feltekerjük. A deszkán addig hengergetjük, amíg hézagmentessé válnak a tekercsek, bevajazzuk a tésztát is és a vaníliás cukorral elegyített, elsimított kristálycukorba forgatjuk.
    Faszénből, vagy keményfából parazsat készítünk, egyenletesen elterítjük és folyamatosan forgatva, pirosra és ropogósra sütjük rajta a kalácsunkat. Sütés után, a még forró tésztát, ízesíthetjük fahéjjal, kókusszal, dióval, mogyoróval.
    A függőlegesre állított sütőfáról lehúzzuk és egy hosszúkás üveget állítunk bele, ami kisebb, mint a belseje, azért, hogy ki tudjon jönni belőle a gőz. Hosszában félbevágva, szeletekre szedve tálaljuk és kínáljuk.

Hozzávalók

  • 8 fő részére:
  • 2 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 8 db tojás
  • 1 liter tej
  • 1 dl víz
  • 1 kg kristálycukor
  • 1 dl étolaj
  • 3 db citrom
  • 1 evőkanál só
  • 6 tasak vaníliás cukor
  • 20 dkg vaj