Erdélyi töltött káposzta

Nincs hozzászólás
Nyomtatás
5 2
5 2

Recept

  • 3 evőkanál zsíron megdinszteljük a finomra aprított vöröshagymát, a tűzről lehúzva az edényt, rászórjuk az őröltpaprikát és elkeverjük.
    A darálthúst befűszerezzük a borssal, köménnyel, ízlés szerint sózzuk, hozzáöntjük a rizst, majd a dinsztelt hagymát, és jól összedagasztjuk.
    A vastag erétől megszabadított káposztaleveleket a tenyerünkbe fektetve, a közepébe rakunk egy gombóccal a húsból.Egyik oldalát visszahajtjuk, majd a végétől feltekerjük, és a másik végét is visszanyomkodjuk, hogy a töltelék ne buggyanhasson ki főzés közben.
    Amikor ezzel megvagyunk, egy lábast kikenünk a maradék zsírral. A kaprot, a babért és a csombort alulra helyezzük,beborítjuk maradék káposzta-levelekkel, és a csülökről lefejtett bőrkével fedjük.
    Erre jön egy réteg göngyölt, töltött káposzta, szorosan egymás mellé, majd a feldarabolt csülökhúsból is.
    Lefedjük egy réteg vágott káposztával, majd a 3-4 dl vízzel elvegyített paradicsomlével felöntjük, hogy legalább 1-2 ujjnyit ellepje.
    Lassú tűzön, fedő alatt, 2 órán át főzzük.
    Nem keverjük, csak ha a levét elfőné, öntünk hozzá vizet.
    Tejföllel a tetején, friss, ropogós kenyérrel tálaljuk.

Hozzávalók hozzávalók 12-14 főre

  • 1 kg sertéslapocka darálva
  • 30 db savanyított káposztalevél
  • 1 kg savanyított vágott káposzta
  • 1 kg füstölt csülök
  • 10 dkg rizs
  • 1 db vöröshagyma
  • 5 dl házi paradicsomlé
  • 1 csokor csombor
  • 1 csokor kapor
  • 3 tk őröltpaprika
  • 1 tk őrölt kömény
  • 3 db babérlevél
  • 3 tk őröltbors
  • 4 ek sertészsír
  • 2 ek só