Grízes tészta

24 hozzászólás
Nyomtatás
5 3
5 3

Egy kis nosztalgia.

Recept

  • Egy edénybe öntjük a szitált lisztet és hozzáadjuk a tojásokat és kevés vizet. Neki állunk összegyúrni. Mindig csak kevés vizet öntünk hozzá, hogy érezzük az állagán a változást. Amikor összeállt a tészta, meglisztezett deszkán tovább gyúrjuk.
    Kemény, sima tésztát kell kapnunk.
    Három felé vágjuk.
    Meglisztezzük újra a deszkát és kisodorjuk. Mivel kemény a tészta, sokáig tart vékonyra nyújtani. Kb. 2 mm vastagságúra kell sodorni.
    Amikor megfelelő vastag feltekerjük a sodrófára, újra meglisztezzük a deszkát. A sodrófán hosszában kettévágjuk a tésztát.
    Aztán újra félbevágjuk. Egymásra fektetjük és 3-4 mm-es csíkokat vágunk. Amit leszeltünk lisztes kézzel fellazítjuk (megborzoljuk ),hogy ne tapadjanak össze.
    Közben elkészítjük a grízt.
    Egy edénybe beleöntjük az olajat, ráöntjük a darát.
    Közepes lángon, folyamatosan kevergetjük.
    Amikor aranysárgára pirult, egy evőkanál cukrot hozzáadunk. Jól elkeverjük, majd felöntjük 2-3 dl vízzel. Amikor sűrűre dagad a dara, lezárjuk a lángot és félretesszük.
    Bő, forrásban lévő sós vízben kifőzzük a tésztát.
    5-10 perc után, amikor feljön a víz tetejére, leszűrjük, hidegvízbe tesszük majd, lecsepegtetés után beletesszük a darába.
    Jól összekeverjük. Tálaláskor cukorral, lekvárral hintjük meg.
    Jó étvágyat kívánunk!



Hozzávalók

  • 1 kg liszt
  • 30 dkg búzadara
  • 3 db tojás
  • 2 dl étolaj
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál só
  • 2-3 dl víz
  • házi lekvár ízlés szerint