Izsai rétes

6 hozzászólás
Nyomtatás
5 5
5 5

Köszönet a helyi asszonyoknak ezért az eredeti receptért!

Recept

  • Egy mély tálba öntjük a szitált lisztet, hozzáadjuk a sót, belerakjuk a zsírt,majd a tojást. A vízbe beleöntjük az ecetet és apránként a liszthez öntve nekiállunk a dagasztani. A rétest 30 percig kell dagasztani, összezárt ujjakkal, attól lesz sima a tészta. Sima, lágy tésztát kell kapnunk.
    30 perc dagasztás után, lisztezett terítőre tesszük és megkenjük olajjal. Letakarjuk egy fém tállal és 30 percig pihentetjük.
    Elkészítjük a tölteléket.
    Mély tálba tesszük és villával összetörjük a túrót. Szétválasztjuk a tojásokat és a sárgáját hozzáadjuk a túróhoz.
    Beletesszük a vaniliáscukrot és a kristálycukorból 6 kanállal. Az alapanyagokat jól elkeverjük.
    Hozzáadunk még két evőkanál tejfölt. Ezzel is elkeverjük.
    Felverjük a tojás fehérjét habnak, úgy,hogy apránként hozzáadunk 3 evőkanál kristálycukrot.
    A habot belekeverjük a túróba.
    A pihentetett tésztát az abroszon kinyújtjuk. Először belisztezzük a terítőt, megkenjük a tésztát és a kezünket olajjal. Óvatos mozdulatokkal széthúzzuk a tésztát, majd addig nyújtjuk, amíg hártya vékony nem lesz. Amikor átlátszó, akkor jó. Ha a szélén szakadás van, azt letépjük.
    Meglocsoljuk olajjal, majd a túró tölteléket szétoszlatjuk rajta. Meghintjük cukorral, a vízben áztatott mazsolával és végül pár kanál tejfölt teszünk rá. A terítő segítségével a négy szélét felhajtjuk, meglocsoljuk olajjal a felhajtást és az egészet feltekerjük.
    Az utolsó hajtás tésztát is beolajozzuk. A tepsit is kikenjük olajjal. Ráborítjuk a feltekert rétesre és a terítőt szorosan összecsavarjuk. Fejtetőre borítjuk és a tepsit visszaállítjuk a talpára. A tészta tetejét megkenjük olajjal és tejföllel. Előmelegített sütőben 180 fokon,20 percig, azután megfordítjuk és 150 fokon még 20 percig sütjük.
    Készíthetünk prézlis meggyes tölteléket is. A prézlit megpirítjuk pici olajon és hozzáadjuk a kimagozott meggyet.
    Amikor megsült a rétes, megkenjük a tetejét olajjal és megvárjuk amíg kihűl. Csak hidegen szabad szeletelni, különben kifolyik a töltelék. Tálaláskor meghintjük porcukorral.

    Jó étvágyat kívánunk.

Hozzávalók 8 főre

  • 40 dkg rétesliszt
  • 1 púpos teáskanál zsír
  • 1 db tojás
  • 1 kávéskanál ecet
  • 3 dl langyos víz
  • 1 csipet só
  • 4 dl étolaj
  • Töltelék:
  • 1 kg túró
  • 0,5 kg kristálycukor
  • 4 dl tejföl
  • 3 db tojás
  • 10 dkg mazsola
  • 2 zacskó vaniliáscukor
  • 2 dl étolaj