Juhsajt és orda készítés az esztenán

Nincs hozzászólás
Nyomtatás
4.1875 8
4.1875 8

Nem hapci rendszerrel készült. De talán ezért finomabb!

Recept

  • Egy nagyobb edénybe öntjük a tejet, hozzáadjuk az oltót ( tudomásom szerint, gyógyszertárakban, patikákban kapható) belekeverjük és 30-45 percet , lefedve pihentetjük.
    Nagyon fontos, hogy a tejet ne forraljuk fel, de ne is legyen hideg. Körülbelül 30-35 fokos legyen.
    Amikor látjuk, hogy megalvadt, kézzel kavargatva összetörjük, és lassú mozdulatokkal egy gombócot készítünk az alvadékból.
    Amikor ezzel megvagyunk, egy finom szövésű vászonnal alányúlva kiemeljük , egy másik edénybe a vászon száját csavargatva, kipréseljük a maradék levet( ( házilag egy nagy lábosba egy kisebb edényt helyezünk a fenekével felfelé és ezen dolgozva, össze tudjuk gyűjteni a levet és nem maszatoljuk be a konyhánkat ) .
    Amikor jól kipréseltük, egy fém szűrőbe vagy lyuggatott edénybe tesszük és egy súllyal egy éjszaka alatt kipréseljük.
    A visszamaradt levet, közepes lángon melegítjük,és 10-20 perc elteltével, a tetejére felúszó, maradék tejszemcséket, amit ordának hívunk, szintén egy szűrőkanál segítségével összegyűjtjük .Szintén vászonba téve, pár órát csepegtetjük.
    Nagyon finom édes, krémes állagú tejtermék, ami a krémtúróhoz hasonlít.

    Kalácsok, palacsinták, sütemények nagyon finom alapanyaga.
    Frissen sóval fogyasztva, hűtőben napokig tárolva paprikával, zöldhagymával, friss házikenyérrel finom.

    A sajtot másnap kivesszük a ruhából, szellős, hűvös helyen, fa lécekre helyezzük, vagy megfüstöljük .
    Mindkét esetben hetekig tárolható és fogyasztható.

Hozzávalók

  • 8-10 liter friss juhtej (nem pasztőrözött)
  • 1 evőkanál tejoltó