Karácsonyi sütőtök leves

2 hozzászólás
Nyomtatás
4.6 5
4.6 5

Különleges és egészséges leves karácsonykor

Recept

  • Meghámozzuk és felkockázzuk a sütőtököt, a burgonyát és a zellert. Sós vízben feltesszük főni, annyi vízben, ami éppen ellepi.

    Amíg főnek, felkockázzuk a szalonnát, majd a megpucolt gombát is.
    Először kis lángon, folyamatos kevergetés mellett, megpirítjuk a szalonnát. Kiszedjük a zsírból és a gombát is megsütjük benne. Megszórjuk borssal és hozzáadjuk a szalonnát. Félretesszük a tűzről.

    A puhára főtt tököt összetörjük burgonyatörővel, krémes állagúra és hozzáadjuk a borsot és az őrölt köményt.
    Tovább keverjük, majd a tejszínnel simára dolgozzuk.

    A levest kimerjük egy tálba, egy kanál tejfölt öntünk rá és a tetejét megszórjuk a pirított szalonnás gombával.

    Jó étvágyat!

Hozzávalók 4-6 főre

  • 2 kg sütőtök
  • 15 dkg zeller
  • 50 dkg burgonya
  • 20 dkg gomba
  • 1 teáskanál őrölt bors
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál őrölt köménymag
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2 dl főzőtejszín