Kocsonya

Nincs hozzászólás
Nyomtatás
5 4
5 4

Egy igazi retró étel

Recept

  • Elkészítés:

    A füstölt hússal kezdve egy nagy fazék aljára helyezzük a húsokat, rá a bőrt, a megtisztított, keresztben félbevágott sárgarépát, a paprikákat , hagymát, fokhagymát, babérlevelet, zellert. Rátesszük a só felét, majd felengedjük a vízzel.

    Nagy lángon feltesszük főni ,majd lehabozzuk 2-3 alkalommal és takarékra rakjuk a lángot. Majd beletesszük a borsot. A tetejéről a zsírt egy kis tálba gyűjtjük, és ezt más ételek elkészítésénél vagy kenyérre kenve, felhasználhatjuk.
    2 óra főzés után, óvatosan kiemeljük a zöldségeket, megkóstoljuk a levet,hogy elég sós-e, leszedjük a maradék zsírt és még másfél órát főzzük.

    Lassú mozdulatokkal lemerjük a levet a húsokról , ezeket kivesszük. A maradék léhez hozzáöntünk 2 dl hideg vizet, ez elősegíti a lé letisztulását, 10 percet állni hagyjuk és óvatosan a már korábban lemert léhez öntjük.

    A húst és a zöldségeket szépen elrendezzük 10-15 mélytányérba és a langyosra hűlt levet rájuk merjük.
    6-10 óra elteltével fogyasztható.
    A tetejét hintsük meg őrölt pirospaprikával vagy Erős Pistával.
    Van aki citromlével leöntve szereti.


Hozzávalók 10 főre

  • 1,5 kg sertés köröm és bőrke
  • 50 dkg bőrös,füstölt sonka vagy csülök
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db paprika
  • 2 db cseresznye paprika
  • 5 dkg zeller
  • 20 dkg sárgarépa
  • 1-2 fej fokhagyma
  • 3 db babérlevél
  • 1 púpos evőkanál só
  • 1 evőkanál egész bors
  • 4 liter víz