Krumplis pogácsa Lelle mama módra

3 hozzászólás
Nyomtatás
4.875 4
4.875 4

A MAMA receptje

Recept

  • A sós vízben, héjában főtt burgonyát ,meghámozzuk és krumpli törővel összetörjük, hozzáadjuk a tejfölt és a zsírt.
    Elkeverjük a felfuttatott élesztővel, sóval és a tojásokkal. Átdagasztjuk, félkemény tésztát kell kapnunk. Meglisztezzük, letakarjuk és huzatmentes, meleg helyen kb. 20-30 percig kelesztjük.
    Amikor a duplájára kelt, lisztezett deszkára borítjuk és két ujjnyi vastagra kinyújtjuk. A tetejét éles késsel berácsozzuk és ízlés szerinti méretűre kiszaggatjuk, majd lazán, egymástól pár cm távolságra, (hogy sülés közben ne süljenek össze), a kizsírozott tepsibe tesszük.
    A szaggatásból kimaradt tésztát ismét összegyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk.
    A tepsiben sülés előtt még 10 percig kelesztjük, majd a felvert tojással megkenjük a tetejét.
    Megszórhatjuk reszelt sajttal és köménymaggal is.
    200 fokon addig sütjük, amíg szalmasárga nem lesz a teteje.

Hozzávalók

  • 6-8 fő részére
  • 25 dkg burgonya
  • 80 dkg liszt
  • 2 evőkanál tejföl
  • 20 dkg zsír
  • 1 evőkanál só
  • 5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 db tojás
  • 1 dl tej