Mákos, diós bejgli

2 hozzászólás
Nyomtatás
4.666666666666667 3
4.666666666666667 3

Recept

  • Az élesztőt cukrozott tejben felfuttatjuk, a maradék tejben elkeverjük a sót és a citromhéjat. Egy tálba beleöntjük a lisztet, a porcukrot, az olvasztott margarint, egy tojás sárgáját, a vanilliás cukorral és az élesztős tejjel, valamint a sós tejjel megdagasztjuk. 2-3 perc elteltével, amikor elválik az edénytől és a kéztől, letakarjuk és pihentetjük.
    A dióba beleöntjük a fahéjat a reszelt narancshéjat, meg egy vanilliás cukrot. Összekeverjük egyenletesre. A mákba beleöntjük a citromhéjat, egy vanilliás cukrot, a tejben áztatott mazsolát és szintén elkeverjük. A kristálycukrot 3 dl forró vízben feloldjuk. Kétharmadát a dióhoz, egyharmadát a mákhoz öntjük, ügyelve arra, hogy sűrű masszákat kapjunk.
    A pihentetett, félbevágott tésztát, lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságú, téglalap alakúra nyújtjuk. Ráhalmozzuk a töltelékeket és vizes kanál segítségével, egyenletesen elterítjük. A hosszú oldalánál óvatosan feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és a tetejét megkenjük. Ehhez egy egész tojást és két tojás sárgáját felverünk. Megvárjuk, amíg megszárad a teteje. 20 perc múlva újból megkenjük és megvárjuk, amíg ez a réteg is megszárad. A tészta tetejét négy helyen megböködjük, hogy a gőz el tudjon párologni. Előmelegített sütőben 190 fokon, egyszer megfordítva 35 percig sütjük.

Hozzávalók 8 főre

  • Tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 4 db tojás
  • 5 dkg porcukor
  • 1,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 zacskó vanilliás cukor
  • 1 teás kanál só
  • 1 citrom reszelt héja
  • Töltelékhez:
  • 25 dkg darált mák
  • 25 dkg darált dió
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 tasak vanilliás cukor
  • 1 narancs héja reszelve
  • 2 evőkanál mazsola
  • 1 citrom héja reszelve
  • 2 evőkanál fahéj
  • 3 dl víz