Mátraballai kemencés bőségtál

2 hozzászólás
Nyomtatás
4.833333333333333 3
4.833333333333333 3

Korlátlan "fogyasztás"

Recept

  • Fedő alatt feltesszük főni a csülköt.
    Sütés előtt sóval bedörzsöljük a húsokat, meghintjük szerecsendióval.
    Vékonyan olajozott tepsibe rakjuk őket, a felszeletelt kolozsvári szalonnát közéjük tűzdeljük és 10 dkg felszeletelt zsírszalonnát helyezünk rá. Alufóliával letakarjuk.

    A gerincénél hosszában felhasítjuk a grillcsirkét szétnyitjuk,sózzuk,a belső felületét borsozzuk is. A bőrös felével lefelé vékonyan olajozott tepsibe fektetjük. A megmosott, negyedekre vágott burgonyát köré helyezzük. Alufóliával letakarjuk.

    A lecsóhoz a paprikákat kicsumázzuk, feldaraboljuk, a paradicsomot cikkekre vágjuk, felszeleteljük a vöröshagymát és ízlés szerint az erős paprikából is szelünk hozzá. 20 dkg szeletelt zsírszalonnát rakunk a tepsi aljára, rátesszük a hagymát, a megtisztított májat és a paprikával befedjük. Hat gerezd fokhagymát hintünk rá, finoman sózzuk és fóliával fedjük.

    A tepsiket a felfűtött kemencébe rakjuk.
    30 perc elteltével leszedjük róluk a fóliát, hozzátesszük a főtt csülköt és finoman tovább pirítjuk őket.

    Ezalatt készítünk egy lilahagyma salátát.
    Felszeleteljük a lilahagymát, teáskanál cukorral, teáskanál sóval hintjük és két evőkanál húsz százalékos ételecetet öntünk rá. Majd tíz percenként megkeverjük.
    Amikor ropogósra sültek,friss kenyérrel és finom borral tálaljuk.

Hozzávalók 10-15 főre

  • Első tepsi:
  • 1 db füstölt hátsócsülök
  • 1,5-2 kg sertésoldalas
  • 8-10 dbcsirke szárny
  • 2 db egész csirkecomb
  • 50 dkg kolozsvári szalonna
  • 10 dkg zsírszalonna
  • Második tepsi:
  • 1 egész grill csirke
  • 1,5-2 kg burgonya
  • Harmadik tepsi:
  • 1 kg lecsópaprika
  • 75 dkg paradicsom
  • 50 dkg vöröshagyma
  • 50 dkg csirkemáj
  • 1 db hegyes erős zöldpaprika
  • 20 dkg zsírszalonna
  • Fűszerek:
  • 3-5 evőkanál só (ízlés szerint)
  • 1 evőkanálszerecsendió
  • 1 evőkanál őrölt bors
  • 0,5 fej fokhagyma
  • Savanyúság:
  • 1 kg lila-hagyma
  • 2 evőkanál 20 %-os ecet
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál só