Pozsonyi kifli

10 hozzászólás
Nyomtatás
4.5 1
4.5 1

Recept

  • Hideg tejbe beleöntjük az élesztőt és a tojás sárgáját, elkeverjük.
    Majd egy tálba összekeverjük a lisztet, a cukrot, a margarint, a sót és beleöntjük az élesztős masszát. Addig gyúrjuk, amíg elválik a kezünktől és az edény falától. Légmentesen lezárva 20-25 percig, hűvös helyen pihentetjük.
    A töltelékhez a diót, a cukrot, a fahéjat, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat annyi meleg tejjel összedolgozzuk, hogy sűrű masszát kapjunk.
    A tésztából 3 cm átmérőjű rudat formázunk, amit egy késsel félbe vágunk. majd ismét félbe, és ezt addig ismételgetjük, amíg nagyobb dió méretű tésztát nem kapunk. Ezeket gombócokká hengergetjük, oválissá nyújtjuk, 2-3 mm vastagságig, az egyik felére egy kanálnyi tölteléket és kifli formájúra feltekerjük, a hosszú oldalánál kezdve.
    Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, lazán, egymás mellé.
    Felvert tojás sárgájával megkenjük, és hideg helyen hagyjuk száradni, majd ismét megkenjük, felvert tojás fehérjével és szintén állni hagyjuk. Ez azért kell, hogy szép márványos legyen a teteje, sülés közben.
    Előmelegített sütőben 180 fokon,25 percig sütjük.

Hozzávalók 8 főre

  • Tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg olvasztott margarin
  • 2 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 db tojás sárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 1 kávés kanál só
  • Töltelékhez:
  • 10 dkg darált dió
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 db tojás sárgája
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 0,5 citrom reszelt héja
  • Tészta kenéséhez:
  • 1 db tojás