Rakott kelbimbó

Nincs hozzászólás
Nyomtatás
4 2
4 2

Csak rétegesen

Recept

  • A kelbimbót megtisztítjuk és mérettől függően, félbe-negyedbe vágjuk. Egy liter sós, forró vízben fedő alatt félpuhára pároljuk.

    Egy fej vöröshagymát finomra vágunk, az étolaj felén megdinszteljük és két gerezd felaprított fokhagymát hozzáteszünk. Rövid dinsztelés után elkeverjük a darált hússal és fehéredési sütjük.
    Beletesszük a felaprított zöld paprikát, meghintjük az őrölt pirospaprikával, sóval, borssal, őrölt köménnyel, és a felaprított zellerrel, beletesszük a babérlevelet, jól átkeverjük.
    Kevés vízzel felöntjük és lefedjük.

    Jénai tálba beleöntjük az étolajat, ezen megpirítjuk a megmosott rizst, sózzuk, a maradék felaprított fokhagymát beletesszük,összekeverjük és felengedjük a kelbimbó főzőlevével. Fedő alatt félkészre pároljuk.

    Egy kiolajozott tepsibe párolt káposztalevelet fektetünk, rámerjük a rizs felét,a pörkölt felét, a kelbimbót, őrölt köménnyel meghintjük. Rátesszük a tejföl egyharmadát, a maradék pörköltet, a maradék rizst , lefedjük kelkáposzta levéllel és beborítjuk a maradék tejföllel. Megszórjuk zsemlemorzsával.

    Előmelegített sütőben, nagy lángon, húsz percig sütjük. A sütés két-harmadánál megfordítjuk a tepsit.

Hozzávalók

  • 6-8 fő:
  • 70 dkg kelbimbó
  • 40 dkg rizs
  • 1 kisebb fej kelkáposzta
  • 50 dkg darálthús
  • 5 dl tejföl
  • 1 dl étolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg zeller
  • 1 teáskanál őrölt köménymag
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál őrölt bors
  • 1 db babérlevél