Szegedi honvéd káposzta

Nincs hozzászólás
Nyomtatás
3.5 4
3.5 4

Mindenki másképp csinálja!

Recept

  • Az üstbe helyezünk egy réteg kimosott, aprított káposztát és az összes hozzávalót, fűszereket ízlés szerint egymásra rétegezzük. A babot előző este beáztattuk.
    Ráborítjuk a paradicsomlevet.
    Az utolsó réteg káposzta fölé tegyük a csontokat.
    Felengedjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje, és fedő alatt forrástól számítva egy órát lassú tűzön, kevergetés nélkül, pároljuk.
    Megkóstoljuk, ízlés szerint fűszerezzük (ekkorra már a füstölt húsból kioldódott a só).
    Ekkor hozzáadjuk az 1 üveg bort. További egy órán át főzzük.
    Amikor megpuhult a bab és a káposzta, leszedjük a csontokat és belekeverjük a tejfölt.
    Sós pogácsával, friss kenyérrel tálaljuk.

Hozzávalók 40 főre

  • 15 kg savanyú káposzta
  • 5 kg bőrös sertés lapocka
  • 1 db füstölt csülök
  • 2 kg száraz bab
  • 1 kg sárgarépa
  • 40 dkg fehérrépa
  • 1 db zeller és a zöldje
  • 2 kg vöröshagyma
  • 3 kg levescsont
  • 2 liter tejföl
  • 1 liter sűrített paradicsom
  • 20 dkg só
  • 2 evőkanál őrölt bors
  • 3 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 2 evőkanál őrölt kömény
  • 20 dkg fokhagyma
  • 15 db babérlevél
  • 3 db erős paprika
  • 1 kg zsír
  • 1 üveg száraz fehérbor