Szőlőhegyi birkapörkölt,Becsehely

1 hozzászólás
Nyomtatás
5 5
5 5

Csak lassan a borral ,Jenő !!!

Recept

  • Elkészítés:

    A húst beleöntjük a forró vízbe,vigyázva,hogy le ne forrázzuk magunkat. Megkeverjük, hozzáöntjük az ecet felét és felforrás után leszűrjük. Ezt a műveletet még egyszer elvégezzük. Erre azért van szükség,hogy a birka erős ízét és szagát tompítsuk. (Aki szereti a karakteresebb ízeket illetve a jól faggyúzott,megtisztított húsnál ez el is hagyható, vagy erősebb fűszerezéssel tompíthatjuk az ízt.)
    Kiszedjük a húst a bográcsból, majd zsírjára pirítjuk a felkockázott szalonnát. Beletesszük a birkahúst, körbepirítjuk,hozzáadjuk a felaprított hagymát és paprikát, meghintjük sóval,borssal, összekeverjük, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és 3-4 dl vízzel felengedjük. Néha óvatosan megkeverjük és az elfőtt levet pótoljuk. 1,5-2 óra elteltével sűrű szaftosra pároljuk.
    Héjában főtt burgonyával tálaljuk.

Hozzávalók 4-6 főre

  • 1 kg birkahús
  • 1 kg csontos birkahús
  • 15 dkg füstölt házi szalonna
  • 1 db erős zöldpaprika
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 evőkanál só
  • 1 db nagy paradicsom
  • 2 db zöldpaprika
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl ecet