Vág parti Szerencse halászlé

7 hozzászólás
Nyomtatás
5 4
5 4

Szerencse tanár úr tiszteletére

Recept

  • A felaprított vöröshagymát lepirítjuk. Hozzáadunk 60 dkg zöldpaprikát felkockázva, szintén megpirítjuk. Erre a pörkölt szerű alapra rátesszük a haldarabokat és azokkal is átpirítjuk. Ezután meghintjük őrölt pirospaprikával, átforgatjuk, végül beleteszünk 60 dkg felkockázott paradicsomot. Teszünk hozzá sót és borsot, felengedjük vízzel és hagyjuk főni. Akkor kész a főzés, ha az edény fölé tesszük a kezünket és,ha a gőze a kezünkön ragad,akkor jó.
    Kb.másfél óra főzés után a haldarabokat paszírozón átnyomjuk.
    Paszírozás után a levet visszatesszük a tűzre és még 20 percig főzzük.
    Ebbe a forró lébe tesszük bele a betéteket.

    A halrolád elkészítése: a pontyot filézzük és abba beletöltjük a haltejet és a halikrát,amit tojás sárgával és főzőtejszínnel kikeverünk. Sóval, borssal ízesítjük. Feltekerjük folpackkal és 110 fokon , gőz fölött megfőzzük. Utána már nem esik szét.

    A halgaluska elkészítése: a halfiléből megmaradt halhúst ledaráljuk, teszünk hozzá lisztet, aprított kaprot, sót és habtejszínt, habbá verve. Ezt összekeverjük hogy galuska állagú legyen,és kanállal forrásban lévő vízbe szaggatunk szilva nagyságúakat. Amikor feljön a víz tetejére, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, pici olajba forgatjuk, hogy ne tapadjon össze.

Hozzávalók

  • 1 db 3,5 kg-os ponty
  • 1 db 2 kg-os harcsa
  • 2 kg egyéb hal ( keszeg, kárász, dévérkeszeg)
  • 1,5 kg vöröshagyma
  • 0,5 kg zsír
  • 60 dkg paradicsom
  • 60 dkg zöldpaprika
  • 4-5 evőkanál őrölt paprika
  • 3 evőkanál só
  • 1 evőkanál őrölt bors
  • ízlés szerint csípős paprika
  • 1 tojás sárgája
  • 1 dl főzőtejszín