Közben a paradicsomról forró víz segítségével lehúzzuk a héjat, majd felkockázzuk.
Szintén felkockázzuk a zellert, hosszában félbevágjuk a fehérrépát és ezeket,bele tesszük a bablevesbe. Fél óra múlva megkevergetjük. Tovább főzzük.
Újabb fél óra múlva beletesszük a felkarikázott sárgarépát és a fele sót.
Közben elkészítjük a csipetkét, ami ebben az ételben kimondottan nagy méretű és lapos. Beleöntjük a már majdnem megfőtt babba és megkeverjük. Addig főzzük, amíg fel nem jön a leves tetejére, de kóstoljuk is meg.
Közben hozzáadjuk a felkockázott, megfőtt csülköt. Hozzákeverjük a frissen őrölt borsot és az erős paprikát, amit apróra vágunk.
Kizsírozunk egy tepsit és egy nagy szűrőkanállal kimerünk a levesből úgy, hogy a tésztából, húsból és a babból is jusson az edénybe. Jól lecsepegtetjük.
Amikor a tepsink tele van, a levest visszatesszük a tűzre és megszórjuk pirospaprikával.
A maradék zsíron, vöröshagymát pirítunk, pici piros paprikával meghintjük, és ráöntjük a tepsiben lévő babos-tésztára. Ezután 10 percet forró sütőben sütjük.