A babot egy éjszakára beáztatjuk. Másnap a megpucolt és felaprított vöröshagymát az edénybe öntött és felforrósított zsíron,vagy olajon megdinszteljük. A húst közben 2x2 cm-es kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a hagymához. Beletesszük a füstölt húst is, pár darabra vágva. Sózzuk és hozzákeverjük a borsot,majorannát,köményt. Elkeverjük és fél órát főzzük. Közben felkockázzuk a paprikát és paradicsomot,felaprítjuk a fokhagymát. Hozzáadjuk a húshoz. Belekeverjük a cseresznyepaprikát és a gombaport is. Felöntjük annyi vízzel,ami ellepi. Néhányszor megkeverve,fedő altt fél órát főzzük. Ekkor a babot is hozzáadjuk. Addig főzzük,amig a bab puha nem lesz. Kostolás után fűszerezhetjük még. Kb. három óra alatt fől meg a bab, a cserépedényben,szabadtűzön. Puha kenyérrel tálaljuk.