Opciók nyomtatása

Házi eperlekvár készítése

Leírás
  • Jól megmossuk és lekacsozzuk az epret. Ezután kiszedünk belőle kb. fél kg-ot.
    Összetörjük, majd egy tisztára mosott edényben, bográcsban lassú tűzön főzzük. Amikor már felhabzik, azt leszedjük róla.
    Amikor a leve többségét elfőtte, hozzáöntjük a kristálycukrot. Innentől folyamatosan kevergetjük.
    Legalább 2 órán át főzzük. A főzés befejezése előtt 20 perccel hozzáadjuk az egész eperszemeket is.
    Ha valaki nem szereti édesen, az néhány szem összezúzott citrompótlót tehet hozzá.
    Még forrón, jól kiforrázott üvegekbe merjük, vigyázva, hogy meg ne égessük magunkat. Rácsavarjuk a kupakot és egy kosárban, jól letakarva, meleg dunsztba tesszük, tehát állni hagyjuk. Sötét, hűvös helyen tároljuk.
    Mi tartósítószert nem használunk ezért érdemes a tisztaságra és a dunsztolásra nagyon odafigyelni.
    Aki akar szalicilt tehet a tetejére az eltarthatóság végett.

Hozzávalók 60 főre

  • 5 kg eper
  • 2 kg kristálycukor
 
Hozzávalók
    Ingredients
Utasítások
    Instructions