Felhevített olajon megpároljuk a felszeletelt hagymát. Ha nagy adag, ne egyszerre tegyük bele. Meghámozzuk és feldaraboljuk a paradicsomot( Hámozni a legegyszerűbben úgy lehet, ha a tetejét kereszt irányban bevágjuk, majd pár percre forróvízbe tesszük, utána hidegvízben kihűtjük. Ekkor könnyen lehúzhatjuk a bőrét. ) Amikor megsül a hagyma, beletesszük a felszeletelt fehérpaprikát. 2-3 percenként megkeverjük és fedő alatt sütjük. Adhatunk még hozzá olajat. Amikor megsült, ez kb. 30 perc volt, hozzáadjuk a paradicsomot és a lestyán ágat. Fedő alatt további 30 percig sütjük,de 10 percenként belekeverünk. Ekkor hozzákeverjük a piros színű,felkarikázott paprikát és az egészet megsózzuk. Még 10-15 percig forraljuk. Ez a tartósítás miatt fontos. Lecsökkentjük a lángot és meghintjük a pirospaprikával. Ez nem kötelező, de szebb színe lesz a lecsónknak. 5 perc után lekapcsoljuk a lángot és jól kiforrázott üvegekbe töltjük. Kupakkal lefelé fordítva a dunsztoló edénybe tesszük. Jól betakarjuk. Másnap megforgatjuk és még egy napig dunsztoljuk. Jó étvágyat hozzá.