A kelbimbót megtisztítjuk és mérettől függően, félbe-negyedbe vágjuk. Egy liter sós, forró vízben fedő alatt félpuhára pároljuk.
Egy fej vöröshagymát finomra vágunk, az étolaj felén megdinszteljük és két gerezd felaprított fokhagymát hozzáteszünk. Rövid dinsztelés után elkeverjük a darált hússal és fehéredési sütjük. Beletesszük a felaprított zöld paprikát, meghintjük az őrölt pirospaprikával, sóval, borssal, őrölt köménnyel, és a felaprított zellerrel, beletesszük a babérlevelet, jól átkeverjük. Kevés vízzel felöntjük és lefedjük.
Jénai tálba beleöntjük az étolajat, ezen megpirítjuk a megmosott rizst, sózzuk, a maradék felaprított fokhagymát beletesszük,összekeverjük és felengedjük a kelbimbó főzőlevével. Fedő alatt félkészre pároljuk.
Egy kiolajozott tepsibe párolt káposztalevelet fektetünk, rámerjük a rizs felét,a pörkölt felét, a kelbimbót, őrölt köménnyel meghintjük. Rátesszük a tejföl egyharmadát, a maradék pörköltet, a maradék rizst , lefedjük kelkáposzta levéllel és beborítjuk a maradék tejföllel. Megszórjuk zsemlemorzsával.
Előmelegített sütőben, nagy lángon, húsz percig sütjük. A sütés két-harmadánál megfordítjuk a tepsit.
Hozzávalók
6-8 fő:
70 dkg kelbimbó
40 dkg rizs
1 kisebb fej kelkáposzta
50 dkg darált hús
5 dl tejföl
1 dl étolaj
1 fej vöröshagyma
1 db zöldpaprika
3 gerezd fokhagyma
5 dkg zeller
1 teáskanál őrölt köménymag
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 evőkanál só
1 teáskanál őrölt bors
1 db babérlevél
Képek
Instructions
Előmelegített sütőben, nagy lángon, húsz percig sütjük. A sütés két-harmadánál megfordítjuk a tepsit.