Opciók nyomtatása

Születésnapi szarvaspörkölt

Leírás

A zsíron lepirítjuk a felkockázott szarvas combot. Kivesszük a zsírból, majd ott lepirítjuk az oldalast és a gerincet is. Az előre lesütött hagymás zsírból rámerünk 5 evőkanállal és összemelegítjük.

Ezután négy rétegben visszatesszük a szarvas húst és rá a fűszereket és egy evőkanál paradicsom pürét. A réteg tetejére teszünk előre felkockázott és lesütött szalonnát is. A rétegezést addig folytatjuk, amig a hús el nem fogy. A tetejére ráhintjük az őrölt paprikát és felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi.

A főzés közben nem kevergetjük, hanem a bográcsot rázogatva mozgatjuk a húst, hogy le ne égjen.

Amikor már félpuhára megfőtt a szarvashús, beleteszünk 1 db sárgarépát, ami segít az erős vad ízt elvenni, majd ráöntjük a vörösbort is.
Ezekkel készre főzzük.

Főtt burgonyával, vagy nokedlivel tálaljuk!

Hozzávalók
  • 3 kilogramm szarvas borjú comb
  • 2 kilogramm szarvas oldalas és gerinc
  • 5 evőkanál evőkanál sertészsír
  • 5 evőkanál előre lesütött vöröshagyma, fokhagyma, paprikás zsírban
  • 1 teáskanál őrölt bors
  • 1 teáskanál őrölt köménymag
  • 2 evőkanál só
  • 2 darab babérlevél
  • 4 evőkanál pirított szalonna
  • 4 evőkanál paradicsompüré
  • 2 evőkanál csemege őrölt paprika
  • 1 evőkanál csípős őrölt paprika
  • 2 liter víz
  • 2 deciliter vörösbor
  • 1 dekagramm sárgarépa
Főtt burgonyával, vagy nokedlivel tálaljuk!
Kulcsszavak: Bográcsos ételek