Opciók nyomtatása

Mákvirág

Leírás
  • Mély tálba öntjük a lisztet,a cukor javát,a sót, a fél citrom reszelt héját.
    A langyos tejet ketté öntjük. Az egyik felébe belemorzsoljuk az élesztőt,és a maradék cukrot hozzáadjuk. 15 perc alatt felfuttatjuk.
    A száraz anyagokat összekeverjük a tálban. Hozzáadjuk az élesztőt,majd az étolajat. A langyos tejet több részletben öntjük hozzá. Jól gyúrható,lágy tésztát kell kapnunk. Egy órát,letakarva kelesztjük.
    Ez alatt a tölteléket készítjük el.
    A mákot összekeverjük a fahéjjal és a fél citrom reszelt héjával.
    A cukorból és a vízből szirupot főzünk. Hozzákeverjük a mákot. Sűrű masszát kell kapnunk.
    A megkelt tésztát,lisztezett deszkán átgyúrjuk. Aztán négy darabra vágjuk. Gombócokat formálunk belőük és kerekre kinyújtjuk,kb fél cm vastagra. A közepébe mákot kenünk. A tészta széleit összecsípjük és erősen összenyomjuk. megfordítjuk és lazán kinyújtjuk.
    Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A közepét kihagyva, a széleit bevagdossuk több helyen,sugár irányban. Úgy nézzen ki mint egy virág. A bevágásokat,kifordítjuk, a töltelék legyen felfelé. A tésztát megkenjük a felvert tojással.
    Előmelegített sütőben,180 fokon 15 perc alatt, ropogósra sütjük.



Hozzávalók

  • Tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 1 dl vaj
  • 1/4 kocka élesztő
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 0,5 dl étolaj
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • Töltelékhez:
  • 10 dkg mák
  • 1 dl víz
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • Kenéshez
  • 1 db tojás
 
Hozzávalók
    Ingredients
Utasítások
    Instructions