- 8 dl vörösbor, - 10 dg mazsola; - 10 dg füge, - 4 dg finomra őrölt mandula, - 6-8 dg vaj, - 4 zsömlye, - méz, - frissen őrölt bors, - gyömbér, - sáfrány, - frissen őrölt szegfüszeg. |
A 8 dl vörösborban mazsolát, fügét, mandulát, ízlés
szerinti mennyiségű: mézzel, borssal, gyömbérrel, sáfránnyal és
szegfűszeggel vajpuhára főzünk. |
- 8 dl vörösbor, - 10 dg mazsola; - 10 dg füge, - 4-6 dg mandula, - 6-8 dg vaj, - 2-4 ek. finomliszt, - 4 zsömlye, - méz, - frissen őrölt bors, - gyömbér, - sáfrány, - frissen őrölt szegfüszeg. |
A 8 dl vörösborban mazsolát, fügét, mandulát, ízlés
szerinti mennyiségű: mézzel, borssal, gyömbérrel, sáfránnyal és |
Párolt marha-, vad- és szányas húsokhoz tálaljuk.
Mindkét fenti mártásban
a párolt húsokat összeforralhatjuk egy-két rottyanás erejéig.
A mártásos
húsok mellé a mártás készítésénél felhasznált minőségű vörösbort kínálunk.
Hozzávalók 4 személyre: - 10 dkg mazsola, - 4 dl vörösbor, - 2 dkg vaj, - 1 db kockacukor, - 1 evőkanál liszt, - 2 dl húsleves lé, - reszelt citrom és narancshéj, - fahéj. |
A vajat felolvasztjuk, kicsit megfuttatjuk rajta lisztet. 2 dl
húslevessel fölöntjük, símára keverjük. Beletesszük a megmosott mazsolát,
egy kocka cukrot, a fűszereket. Megvárjuk míg a kockacukor feloldódik, majd
hozzáöntjük a 3-4 dl vörösbort, úgy, hogy ne legyen sűrű a mártás. |
Hozzávalók (kb. 4 adaghoz) - 2 csokor újhagyma - 10 dkg vaj - 3 dl száraz vörösbor - 4,5 dl víz - 3 evőkanál szójaszósz - 15 dg mazsola - 10 dg cukor - 3 evőkanál balzsamecet - frissen őrölt bors ízlés szerint. |
A szószhoz az újhagyma fehér szárát felkarikázzuk, és egy közepes méretű
serpenyőben kevergetve megpároljuk a vajon. |
- 2 evőkanál liszt, - 2 evőkanál libazsír, - két marék mazsola, - kevés citromlé, - cukor. |
Világos, vékony rántást készítünk, beletesszük a megmosott és megáztatott
mazsolát, vízzel mártássűrűségűre felengedjük, ízlés szerint megcukrozzuk és
összeforraljuk, citromlével ízesítjük. |
Hozzávalók személyenként: - 6 dg mazsola, - 4 dg cukor, - 2 db közepes, lédús citrom, - frissenőrölt bors, - cseresznyepaprika-krém (nem darabos!) vagy chili paszta. |
A viszonylag híg szójamártásban főzzük meg a mazsolát, csak annyira, hogy a mazsolaszemek megduzzadjanak. Utána cukrozzuk, annyi frissenfacsart citromlevet teszünk bele, amennyitől kissé savanykás lesz, megborsozzuk és ízlés szerinti cseresznyepaprika-krémmel, vagy chili pasztával ízesítjük. |
Hozzávalók személyenként: - 3-4 dg szójaliszt, - étolaj, - húsleveslé, - só, Finomra vágott: -- petrezselyemzöld, -- kapor, -- snidling, -- frissen őrölt szerecsendió. |
Személyenként 3-4 dg szójalisztet olajon egy kissé megpirítunk,
csontleveslével, húsleveslével vagy leveskockás vízzel, esetleg tejfölös tejjel mártás sűrűségűre főzzük. Ízesíthetjük petrezselyemzölddel, kaporral, snidlinggel, csipetnyi reszelt szerecsendióval. Ezeket a friss zöld, vágott leveleket csak a végén rakjuk bele, éppen csak kicsit megfonnyasztva őket a szójamártásban. Ízlés szerint sózzuk. |
©
Kiss Dénes László