Zsömlés-kapros-véres
hurka
Hozzávalók:
1,5
l sertés vér,
8 zsemle,
50 dkg tokaszalonna,
40 dkg
vöröshagyma,
1-2 dkg pirospaprika,
2 dkg törött bors,
1 dkg
majoránna,
2 dkg őrölt kapormag,
só.
A zsemlét
apró kockára vágjuk, kissé megpirítjuk (ne égessük meg!). A
tokaszalonna felét kisütjük, majd ebben a zsírban a zsemle kockákat ismét
megpirítjuk.
A kétszer-pirult zsemlekockák alól leszűrjük a zsírt.
A
maradék tokaszalonnát annyi sós vízben megfőzzük, amennyi ellepi. Ha
puhára főtt, leszűrjük a levét.
A levet ráöntjük a
zsemlekockákra.
A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, a
tokaszalonna zsírján pirítjuk.
A szalonnákat (pirított, abált) kis lyukú rostélyon ledaráljuk.
Az abalébe áztatott zsemlés masszával jól összedolgozzuk, majd hozzáöntjük a friss vért, hozzáadjuk a fűszereket.
Az így nyert masszát betöltjük a hurkabélbe, és 90
fokos vízben 30 percig lassú tűzön abáljuk.
Az így készített hurka
néhány napig őrzi finomságát, de fagyasztóban sem tanácsos az egy
hónapon túl történő tartósítása.