Tormalevél töltike
Hozzávalók:
50 dg
dagadó vagy lapocka, 20 dg füstölt szalonna, 20 dg rizs, 10 dg liszt, 2 evőkanál kapor,
ízlés szerint pirospaprika, 10 szem fekete egész bors, 4-6 szem borókabogyó,
16-20 savanyított tormalevél, 1½ fej vöröshagyma, 2 db nyers, friss
tojás.
Ízlés szerint: őrölt feketebors, só, 1-2 gerezd tisztított, zúzott
fokhagyma.
A lapockát megdaráljuk és összekeverjük a szalonna felével, amelyet nagyon apróra vágtunk, hozzáadjuk a megmosott és lecsöpögtetett rizst, sót,
őrölt borsot, tojásokat, a megtisztított és megreszelt vöröshagymát, szétzúzott
fokhagymát, a pirospaprika jelentős részét és jól összedolgozzuk.
A
savanyított tormalevél készítése:
Friss, gyenge tormalevelet a vastag erezetétől
éles késsel megtisztítjuk. Lazán egy nagy edénybe rakjuk, közepesen
sós vizet forralunk.
A lobogó vizet a „leerezett” levelekre
öntjük. Mikor már kezünk elviseli a lé hőmérsékletét, akkor a levelek alól
leöntjük a zöld színűvé vált levet.
Langyos vizet öntünk rá, hogy bőven
ellepje, majd a tetejére (mennyiségtől függően) 2-3 szelet
kenyeret, kevés sót teszünk (mintha kovászos uborkát készítenénk). Langyos, de árnyékos helyen fedővel lefedve 2-4 napig érleljük (akkor a jó, amikor a
lé íze kezd savanykás lenni).
(Ha nincs időnk kedvünk savanyú levél készítésére,
akkor friss torma leveleket főzünk kissé ecetes vízben, míg hajlítható
nem lesz).
Az így „érlelt” levelekbe töltjük bele tölteléket úgy, hogy a
levelek szélére halmozunk a darált húsos töltelékből, szorosan feltekerjük, és a levél két végét úgy nyomkodjuk bele a töltelékbe, hogy az ki ne tudjon folyni.
A 7-8 literes lábas aljára terítünk lehelet vékonyra (2-3-4 mm) szeletelt füstölt szalonnát. Erre sorban, egymás mellé helyezzük a töltelékeket.
Rétegenként beszórjuk a friss, aprított kaporral és megsózzuk.
Annyi vizet öntünk rá, hogy szűken ellepje, és befedve felforraljuk, majd kis lángon puhára főzzük.
Keverni nem, csak rázogatni szabad az edényt. Amikor teljesen készre főtt, a töltikéket óvatosan tányérra szedjük.
Lisztből és zsírból készített paprikás rántással (amelybe reszelt vöröshagymát is belekevertük) vékonyan berántjuk a
maradék levet, amiben töltike főtt, ügyelve arra, hogy a rántás meg ne csomósodjon benne. Állandó keverés mellett jól összeforraljuk,
és pótoljuk bőségesen paradicsom lével.
Rakjuk vissza óvatosan a töltelékeket és így is néhányat rottyantjuk.
Fantasztikusan finom, a torma levél igen egészséges, ám rendkívül hízlaló,
©
Kiss Dénes László