Amerikai dresszing
200 gr vöröshagyma 2 csomó metélőhagyma 3 dl olíva olaj 5 dl borecet frissen őrölt fehér bors só |
Keverő edénybe tesszük a lereszelt vöröshagymát, az apróra vágott metélőhagymát, és fehérborssal, sóval fűszerezzük, olívaolajjal, hígított borecettel az egészet elkeverjük. Az elkészített öntetet hűtőbe tesszük, és pár óra múlva használjuk |
Francia dresszing 1.
5 dl étolaj 4 db tojás ½ csomag metélőhagyma ½ csomó petrezselyem zöldje 0,5 dl Worcester 30 gr mustár 3 dl borecet frissen őrölt fehér bors só |
A bor ecethez hozzáadunk sót, mustárt, őrölt fehér borsot, finomra vágott metélőhagymát, zöldpetrezselymet, majd Worcester-mártással ízesítjük. Jól elkeverve lehűtjük. Az elkészített öntetet pár órára hűtőbe tesszük, hogy jó összeérjen. A megmosott, leveleire szedet (vagy széles metéltre vágott) és lecsurgatott fejes, endívia-, madár- stb. salátát tálalás előtt megforgatjuk az öntetben, majd előhűtött üveg- vagy porcelántálakra tálalva, az olajjal meglocsoljuk, keményre főtt, reszelt tojássárgájával megszórjuk, csíkokra vágott tojásfehérjével díszítjük. |
Francia dresszing 2.
6 dl olívaolaj 4 db tojás ½ csomó tárkonylevél ½ csomó metélőhagyma ½ csomó petrezselyem zöldje 30 gr mustár 3 dl borecet frissen őrölt fehér bors só |
Keverőedényben a metélőhagyma és a keményre főtt tojások kivételével a többi anyagot egyenletesre elkeverjük, és hűtőbe téve az ízeket hagyjuk összeérni. A keményre főtt tojást – külön a sárgáját, külön a fehérjét – lereszeljük, majd a metélőhagymát finomra vágva, tálaláskor együtt szórjuk a zöldsalátára. |
Francia dresszing 3.
2 dl olívaolaj 3 dl borecet 3 dl majonézmártás 60 gr torma frissen őrölt fehér bors só |
Keverőedényben az összes anyagot egyenletesre elkeverjük, és hűtőbe téve az ízeket hagyjuk összeérni. |
Francia dresszing 4.
7 dl tejföl 4 db tojás 60 gr mustár 3 db citrom 30 gr capri bogyó 60 gr szardella frissen őrölt ceyenne bors só |
A tejfölt keverőedénybe tesszük, hozzáadjuk a szűrt citromlevet, cayenne borsot, a kapribogyót, a mustárt, megsózzuk, összekeverjük, majd hűtőbe téve az ízeket hagyjuk összeérni. A keményre főtt tojásokat kockára, szardellát apró darabokra vágjuk, összekeverjük, és tálaláskor szórjuk a zöldsalátákra. |
Francia dresszing 5.
6 dl étolaj 3 dl borecet 1 dl Worcester-mártás 20 gr mustár ½ csomó petrezselyem zöldje 2 gerezd fokhagyma frissen őrölt fehér bors só |
A petrezselyem zöldjét apróra vágjuk és a fokhagyma kivételével keverőedényben mindent összekeverünk, megsózzuk, majd hűtőbe téve az ízeket hagyjuk összeérni. A tálalás előtt a tálalóedényzet falát fokhagymával bedörzsöljük, s a dresszinget közvetlenül a fogyasztás előtt keverjük össze a zöldsalátákkal. |
Olasz dresszing
300 gr sűrített paradicsom 100 gr olajbogyó 1 dl borecet 2 dl olívaolaj 60 gr ajóka gyűrű 6 db tojás ½ csomó petrezselyem zöldje 50 gr kapribogyó 3 db citrom só |
A sűrített paradicsomot keverőtálba teszzük, a főtt tojást hozzáreszeljük. Az ajókagyűrűt, a kapribogyót finomra összevágjuk, az olajbogyót vékony karikára szeleteljük. Az így összeállított anyaghoz adjuk a szürt citromlevet, az olívaolajat, a borecetet, a sót és megfelelő mennyiségű vízzel összekeverjük. Felhasználásig hűtőbe téve az ízeket hagyjuk összeérni. |
Spanyol dresszing
100 gr vöröshagyma 4 dl borecet 3 dl olívaolaj 2 gerezd fokhagyma 3 db citrom frissen őrölt fehér bors só |
A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítjuk, mindkettőt tormareszelőn lereszeljük. A keverőedényben előkészített borecethez, olívaolajhoz, fehérborshoz, reszelt citromhéjához és a szürt citromléhez hozzáadjuk a kétféle hagymát é a megfelelő mennyiségű vizet. Jól eldolgozzuk és hűtőbe tesszük. Salátákhoz és különféle főtt tengeri halakhoz adjuk. |
Tejfölös dresszing
8 dl tejföl 2 db citrom 50 gr porcukor frissen őrölt fehér bors só |
A tejfölt keverőedényben a szűrt citromlével, fehérborssal, sóval, porcukorral összekeverjük, majd hűtőbe téve az ízeket hagyjuk összeérni. |
Tejszínes dresszing (Châtalaine)
6 dl habtejszín 300 gr majonéz 50 gr mustár 1 db citrom frissen őrölt fehér bors só |
A tejszín kivételével keverőedényben mindent összekeverünk, majd a habbá vert tejszínt a már elkészített, ízesített majonéz mártásba keverjük. |
Tormás dresszing
80 gr torma 400 gr majonéz 2 dl habtejszín 5 db citrom cayenne bors frissen őrölt fehér bors só |
A majonézt keverőedénybe teszzük, hozzáadjuk a habtejszínt, megsózzuk, szűrt citromlével, cayenne borssal, fehér borssal ízesítjük. Végül hozzáadjuk a reszelt tormát. Porcelán tégelybe téve, hűtőszekrényben tároljuk. Ha besűrűsödne tejjel hígithatjuk. |