Ünnepi asztal
A farsang a féktelen mulatságok, a bálok és a bőséges lakomák ideje. Az év azon időszaka, mikor olyan hagyományokra épülő népünnepélyekkel búcsúztatják a telet, mint a mohácsi busójárás vagy a velencei karnevál. De nincs igazi szórakozás egy finomságoktól roskadozó asztal nélkül, a magyarok pedig rendkívül változatosak tudnak lenni, ha szemet gyönyörködtető és ízes ételekről van szó. Vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig (március 5.) hagyományos farsangi receptek tucatjaiból válogathatunk. Garantáltan nem diétás, kicsit sem kalóriaszegény finomságok következnek.
A legnépszerűbb farsangi ételek
Az átmulatott éjszaka utáni másnapokon a nehezebb, vitamindús ételek dominálnak az asztalon. Hiszen nincs is jobb egy fejfájós délidőben, mint egy nagy adag korhelyleves egy pohár hideg szódával.
Korhelyleves
Az egyik legnagyszerűbb étel a macskajajban szenvedők számára. A benne található nagy mennyiségű savanyú káposzta igazi vitaminbomba a meggyötört szervezet számára. A leves nyugtatja a gyomrot és csillapítja a fejfájást is. Az igazi korhelylevesben a káposzta mellett hús, kolbász és szalonna található, de vegetáriánusok gombával is készíthetik.
Becsinált leves
Szintén népszerű farsangi, másnaposságűző, energetizáló leves, mely önmagában is elég laktató, ezért akár főfogásként is tálalhatjuk. Legfőbb alapanyaga a disznóhús és a zöldségek, egy kis frissen vágott petrezselyemmel is megbolondítható.
|
Fotó: Kuslits Szonja |
Konyakos kacsasült
Kifejezetten ünnepi étel, omlós húsa és finom zsírja miatt sokak kedvence. A konyakos kacsasült császárszalonnával és kacsamájjal készül, narancsos mártással és tetszőleges körettel fogyasztható. A sült kacsát leggyakrabban hagymás törtburgonyával és párolt káposztával fogyasztják, ebben az esetben inkább a burgonyapürét javasoljuk.
|
Fotó: nyokki |
Paradicsomos-boros sertéscomb
Farsangi ételhez méltón nehéz, laktató főfogás, ami után kellemesen eltelve dőlhetünk hátra a kedvenc karosszékünkben. A pecsenyesütés fortélya, hogy alacsony hőmérsékleten, hosszabb ideig hagyjuk a sütőben a húst, így lassan puhul omlóssá. A burgonyát a hússal együtt készítjük el, végül dinsztelt káposztával tálaljuk.
Hájas tészta
A február a farsang mellett a disznóvágások ideje is. Nagyanyáinknak ilyenkor volt a legkönnyebb (és olcsóbb) disznóhájat szerezni, ezért mára az ünnepi asztal elképzelhetetlen hájas sütemények nélkül. Az elkészítés időigényes, de az íze miatt mindenképpen megéri a fáradozásokat. Készíthetjük mákos, barackos, gesztenyés vagy szilvalekváros változatban is.
A hájas tésztából készült sütemény többféle töltelékkel is készíthető |
Fotó: Ujfalusi Dóra |
Farsangi fánk
A sütemény, ami nélkül biztosan nincs igazi farsang: nagymamáink szalagos fánkja. Az egész lakást belengő olajszag és édes tészta íze gyerekkorunk kedvence, hiszen nem is volt jobb, mint a kis fehér hokedlin ülve majszolni a porcukorral szórt fánkot. Manapság egyre többen töltik lekvárral vagy pudinggal, de önmagában is ízletes lehet. Nézzék meg videónkat arról, hogyan érdemes elkészíteni a szalagos fánkot.
Lekvárral vagy csokoládékrémmel is tölthetik a fánkokat
Marie-Antoinette farsangi álarcosbált rendezett, és ezalatt egy utcai árustól vásárolt egy fánkot, ami nagyon ízlett neki, így megtaníttatta az udvari szakácsnak, hogyan kell készíteni, és így kapcsolódott össze az udvari mulatságokkal. Magyarországon a Dunántúlról terjedt el és lett tradicionális édesség, kifejezetten a szalagos fánk.
Először egy deciliter langyos tejben egy kiskanál cukorral az élesztőt fel kell futtatni (ez körülbelül 5-10 perc). Ezt a tálba szitált liszt közepébe kell önteni, kicsit elkeverni, aztán a többi hozzávalóval el kell kezdeni gyúrni. A folyadékot apránként kell adagolni, mert a liszt sikértartalmától függ mennyit vesz fel, nem szabad eláztatni. Több lisztet sem kell adni hozzá, akkor sem ha ragad, mert a dagasztás végére, amikor szép, fényes és hólyagos a tészta, el fog válni az edény falától. Utána letakarjuk, és meleg helyen kétszeresére kelesztjük, ami fél óra körülbelül. Ezután jön a szaggatás. A nyers fánkot sütés előtt még tíz percig pihentetjük. Az olajnak kellően forrónak kell lennie, sütés előtt úgy tesztelhetjük le, hogy egy kis darabka tésztát dobjunk az olajba. Ha feljön, és körülötte rögtön sercegni kezd az olaj, akkor már elég forró. Amikor a fánk mind a két fele szép piros, ki is vehetjük, és egy papírtörlővel itassuk le az olajat.
– Milyen különlegességgel készül még?
|