Életmód

Rostos ivólé és dzsem készítése tartósítószer nélkül.

Gyümölcsdzsem és rostos ivólé tartósítószer nélkül.
 

Ennek a gyors és természetes eljárásnak számos előnye van. Elsősorban takarékos, hiszen egy adag gyümölcsből két különböző terméket, ivólevet és dzsemet is nyerünk.

A módszernek köszönhetően a gyümölcslevet nem párologtatjuk el hosszantartó főzéssel, és a gyümölcs rostos részét sem dobjuk ki. Ráadásul a készítés során nemcsak a gyümölccsel, hanem a főzéshez szükséges energiával és saját időnkkel is takarékoskodunk! Az eljárás további előnye, hogy nem kell a gyümölcsöt órákon keresztül főzni, így sok értékes tápanyagot megóvunk az elbomlástól.

Recept őszibarack-dzsem és rostos lé készítéshez

Hozzávalók: őszibarack (a legjobb a teljesen érett, lédús barack)

Szükséges eszközök:

  • Fertőtlenített üvegek és tetők
  • 1 db nagyméretű befőzőfazék, amit csak a gyümölcsök főzésekor használunk
  • 1db tésztaszűrő
  • 1 db nagy keverő fakanál
  • 1 db széles szájú tölcsér
  • 1 db merőkanál
  • Meleg takarók és párnák
  • 1 db nagy ruhakosár, amit kibélelünk a meleg takarókkal

Elkészítés:

  • Befőzés előtt 1-2 nappal az üvegeket, tetőket és a szükséges eszközöket szobahőmérsékletű vízbe áztatjuk. A készítés napján fertőtlenítjük az eszközöket. Bővebben a csírátlanításról itt olvashat! >>>
  • Az őszibarackot megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk, a romlásnak indult részeket eltávolítjuk, daraboljuk és a nagy befőzőfazékba tesszük. Állandó keverés mellett forrástól számítva 30 percig főzzük. A fertőtlenített üvegeket meleg vízbe állítjuk. Az egyik üvegbe helyezzük a széles szájú tölcsért.
  • A tésztaszűrőt a gyümölcsvelőbe merítjük úgy, hogy az őszibarackrostok a tésztaszűrő alatt maradjanak. A tésztaszűrőben összegyűlt forró őszibarack levet a merőkanál és a széles szájú tölcsér segítségével a meleg vízbe állított, fertőtlenített üvegekbe töltjük. Azonnal rácsavarjuk a színültig töltött üvegekre a fertőtlenített tetőt, majd papírba csomagoljuk és 48 órán keresztül melegen tartjuk, dunsztoljuk.
  • Az így elkészített rostos őszibarack ivólét kihűlés után végleges helyére tesszük. Sötét, hűvös helyen tároljuk.
  • A befőzőfazékban visszamaradó sűrű, darabos őszibarack dzsemet széles szájú tölcsér segítségével még forrón kisebb méretű, fertőtlenített és előmelegített üvegekbe töltjük.
  • A színültig töltött üvegeket azonnal lezárjuk a fertőtlenített tetőkkel, papírba csomagoljuk és plédek, párnák között 48 órán keresztül melegen tartjuk, dunsztoljuk.



Ugyanezzel az eljárással készíthetünk akár meggy vagy vegyes dzsemeket és egyéb rostos ivóleveket is.