Életmód

Tökmagos gyökérkenyér

Pirított tökmagos gyökérkenyér természetes kovásszal - élesztőmentesen

 
 
 
Nagyon szeretjük a gyökérkenyeret, Leggyakrabban természetes kovásszal készítem, mert sokkal finomabb, mint az élesztős kenyér. Mióta természetes kovásszal az élesztős kenyérnél levegősebbet, bársonyosabbat tudok sütni, azóta csak a péksüteményekhez korlátozom az élesztőt.
 
Jelen esetben nem csak tökmagos szórást alkalmaztam, hanem a hajtogatásnál is megszórtam a tésztát szárazon pirított tökmaggal.
 
 A jó kenyér magában is igazi élvezet.
 


Hozzávalók 2 db egyenként félkilós gyökérkenyérhez:
 
50 dkg kenyérliszt BL 80
20 dkg természetes, aktív kovász
1,2 dkg só
3,2 dl 22 C fokos víz
 
8 dkg tökmag
 
A tökmagot a szórásra szánt mennyiség kivételével száraz serpenyőben kicsit megpirítottam.
 
Feloldottam a kovászt a vízben, a lisztet kelesztő tálba szitáltam, elkevertem a finom tengeri sóval. Összeállítottam a tésztát, megcsorgattam egy evőkanál olajjal, majd 10 perc múlva megdagasztottam.
 
További dagasztások:
20 perc múlva
30 perc múlva
 
Tehát, összesen háromszor dagasztottam meg. Közben huzatmentes helyen, fedve pihent a tészta. Az utolsó dagasztás után is 30 percig pihent.
Ekkor kétfelé vettem a tésztát és meghajtogattam.
 
További hajtogatások:
1 óra múlva
1 óra múlva
1 óra múlva
 
Az utolsó két hajtogatásnál megszórtam a tésztát szárazon pirított tökmaggal.
Tehát összesen négyszer hajtogattam meg, az utolsó hajtás után is egy órát pihent a tészta.
Ekkor megformáztam. Hosszúkás rúdcipó formára, melyet ahányszor csak tudtam, megtekertem. Teljes kiőrlésű liszttel megszórt ruhába csomagolva pihent az utolsó kelesztés alatt. Összesen durván másfél óráig.
 
A fedeles tepsit betettem a sütőbe a fedelével együtt, és felmelegítettem 250 C fokra.
Amikor felmelegedett a tepsi ügyesen belehelyeztem a két gyökérkenyeret és alaposan befújtam hideg vízzel, majd megszórtam pirítatlan tökmaggal. A tepsi fedelét is befújtam hideg vízzel. A sütőbe 2 kis tálkába hideg vizet tettem.
 
Csökkentettem a hőt 220 C fokra és 30 percig lefedve sütöttem a kenyeret. Ekkor 200 C fokra állítottam a hőt és lefedve további 15 percig sütöttem.Deszkára tettem és megfújtam hideg vízzel. Csak úgy recsegett, ropogott!
 

Deszkán hagytam hűlni, majd egy óra múlva megszegtem.