Az ételekben használt fűszerek hatóanyagai
A
fűszerek hatóanyagai
Az élő szervezetekben képződő
anyagokat természetes anyagoknak nevezzük. Ezeknek a nagyobbik része növényi.
A természetes anyagokat három fő csoportba osztjuk:
1. Primer anyagok. Azok a természetes anyagok, amelyek az élet fenntartásában
nélkülözhetetlenek, az anyagcsere során elsődlegesen képződő anyagok.
2. Szekunder anyagok. Azok a természetes anyagok, amelyek bioszintézise az elsődleges
vegyületek anyagcseréjéből vezethető le, vagyis csupán bioszintézisükben
másodlagosak, nem pedig a jelentőségükben.
3. Szemantidok. Azok a vegyületek, amelyek információhordozók, funkciójukban
ezek lehetnek: elsődlegesek (DNS), másodlagosak (RNS), harmadlagosak (a fehérjék).
A hatóanyagokat a szekunder anyagok csoportjába soroljuk. Minden államban
szigorú előírások és szabványok rögzítik, hogy az egyes kereskedelembe
kerülő fűszereknek milyen mennyiségű, és minőségű hatóanyagokat kell
tartalmazniuk.
Alkaloidok |
|
Glikozidok |
Flavonoidok és antociánok
A növényvilágban igen elterjedt vegyületek. Nagyobbrészt ezek okozzák a virágok és a termések sárga, piros és kék színét, valamint a fák gesztjének vöröses vagy barna, esetleg sárga színét.
A flavonoidok és az antociánok használatát főleg szív- és érrendszeri megbetegedésekben ajánlják többek közt az érfalak törékenységének csökkentésére. Számos flavon görcsoldó hatású. Egyes flavonok és kalkonok fokozzák az epekiválasztást.
Az antociánok influenzában frissítő, profilaktikus (betegség megelőzésére irányuló) hatásúak. Egyesek vizelethajtók.Csersavak és cseranyagok (cserzőanyagok)
A csersavak és cseranyagok nem egységes vegyületek. Kémiailag két csoportra oszthatók: észterszerű vegyületekre, amelyek hidrolízissel elbonthatók, pl. galluszsav és származékai; kondenzált cserzőanyagokra (cseranyagokra), melyeknek alkotó gyökeit szénkötések (C-C) kapcsolják össze, ennélfogva lebontásuk bonyolultabb. Kondenzált cseranyagok pl. a katechinek.
A cserzőanyagoknak közös tulajdonságaik vannak, ilyen például a bőrcserző képességük, a fehérjéket és az alkaloidokat kicsapják. Antimikrobás hatásúak. Helyileg alkalmazva vérzéscsillapítók, a foghúst edzik, a nyálkahártyák gyulladását csökkentik. .Kéntartalmú glikozidok
Ezen glikozidok enzimes hidrolízisekor felszabaduló aglikon csípős ízű (a fehérmustár magvaiban), amennyiben illékony is, szúrós szagú (feketemustár).
Fokozott nyálelválasztást vált ki, növeli az amiláz (keményítőbontó enzim) aktivitását. Élénkíti a bélmozgást, epefolyást vált ki, pozitív inotrop (a szív szisztolés nyomásának ereje nő) hatású és a vérnyomást emeli. Helyi értágító hatású.Terpenoidok
A terpenoidok építőeleme egy öt szénatomos egység, az izoprén; különböző polimerizációs fokúak lehetnek. Ide tartoznak többek között az illóolajok.Illóolajok
Az illóolajok a növényvilágban általánosan elterjedtek. Illóolajoknak köszönhető a virágok kellemes illata, a fűszerek aromája és illata.
Vannak úgynevezett illóolajos növénycsaládok, amelyek legtöbb fajában tetemes mennyiségű illóolaj található (ajakosok, liliomfélék, fészkesvirágúak családja). Egy-egy növény illóolaja rendszerint nem egyetlen vegyületből áll.
Az illóolajok a növények különféle szerveiben halmozódhatnak fel, sőt előfordulhat, hogy egy növénynek minden szervében előfordulnak más-más összetételű illóolajok.
Vannak növények, amelyek illóolaja gyantával keveredik, a gyanta feloldódik benne, így folyékony balzsam jön létre (lásd később). Különösen a trópusi növényekben fordulnak elő balzsamok (kopaiva, tolubalzsam). Számos esetben sajátos kiválasztó szövetekben halmozódik fel az illóolaj. A citromfélék termésfalában oldás révén keletkező hatalmas járatokban válik ki, az ajakosok családjában a családra jellemző mirigyszőrökben választódik ki pl. a levendula, a kakukkfű, a menta stb. jellegzetes illatanyaga.
A különböző földrajzi tájegységek eltérő talajösszetételükkel, napfénytartalmukkal, csapadékviszonyaikkal erősen befolyásolják a képződő illóolaj mennyiségét észminőségét.
A legtöbb illóolajos növény virágzás előtt éri el illóolaj-tartalma maximumát. Egyetlen egyed azonos, de különböző fejlettségű szervei, pl. levelei eltérő illóolaj-tartalmúak lehetnek. Egyes megfigyelések szerint például a borsos menta egyedein a legfiatalabb és a legidősebb levelek tartalmazzák a legkevesebb illóolajat, míg a kifejlett levelek illóolaj-tartalma a legnagyobb. Ezeket a megfigyeléseket természetesen a gyakorlatban az illóolajos növények gazdaságos termesztésében és begyűjtésében eredményesen lehet felhasználni.Keserűanyagok
A keserű ízt a zöldség- és gyümölcsfélékben általában nem tartjuk kedvezőnek. A keserűanyagok felhalmozódása tehát sok esetben termékrontó, más esetekben éppen keserűanyagok miatt használjuk fel az adott növényt.
A keserű ízt előidéző anyagok is több csoportba sorolhatók, ilyenek pl. a szekoiridoidok (a tárnics gentianinja), szeszkviterpének (Artemisia fajok: üröm, tárkony), diterpének (pemetefű), limonoidok (citromhéj); kvasszinoidok (Quassia fajok), egyes alkaloidok (kinin).
Éppen keserűanyag-tartalma miatt a növény megannyi vagy csak annak egyes részeit használjuk fel étvágyjavító gyógyszerek és különféle italok ízesítésében aromakomponensként (ürmös borok, tonic, keserű likőrök).
Balzsamok
és gyanták |
©
Kiss Dénes László