LÚGOSÍTÁS - SAVASODÁS, SAV - LÚG pH EGYENSÚLY, SAVAS - LÚGOS ÉTELEK
- pH-érték meghatározása és mérése
- A szervezet pufferoló- pH kiegyenlítő mechanizmusai és szervei (vér, tüdő, vese→vizelet, verejtékmirigy)
- Kóros pH kémhatások formái a szervezetben (túl- savasodás / acidózis/ és túl- lúgosodás /alkalózis/)
- A szervezet Lúgosítási folyamata, a túlsúly kialakulása
- Savasodás alapvető okai a szervezetben
- Savasodás tünetei a szervezetben
- Savasodás elleni lúgosítási kezelés, teendők (szódabikarbóna hatásai)
- Lúgosító - Savasító ételek, italok (gyümölcs táblázat)
- Hatékony lúgosító, savasodás elleni gyümölcs- és zöldséglé kombinációk
- Kiemelt és ajánlott Társoldalak
- Álmatlanság lap.hu, Gyógyvíz lap.hu, Gyümölcs lap.hu, Izzadás lap.hu, Jóga lap.hu, Kopaszodás lap.hu, Reformkonyha lap.hu,
Savtalanítás lap.hu, Tavaszi fáradtság lap.hu, Zsírsavak lap.hu, Zöldség lap.hu
- DR. ERIC PEARL - KAPCSOLATTEREMTŐ GYÓGYÍTÁS: Gyógyulj meg és gyógyíts másokat is! (Édesvíz Kiadó)
PH -érték meghatározásának - mérésének leírása
Lúgosításról, savtalanításról, a savasító jellegű és
lúgosító jellegű ételekről és
italokról, mozgás és légzéstechnikáról, kellő mennyiségű folyadék
fogyasztásról szóló leírások során egyre többször halljuk és
értjük ezen tényezőknek a
jelentőségét, a megelőzés lehetőségei között, ill. az egészségi
állapotunk megítélésében és fenntartásában. A
helyes szemlélet kialakításában azonban fontos, hogy megértsük, miért
fontos a szervezetünket segítenünk abban, hogy fenn tudja tartani az
optimális kémhatást, pH vegyhatást a vérben, a sejtekben.
Minden egyes
sejt életműködéséhez, működő képességéhez szükséges az emberi
szervezetben az állandó és optimális pH vegyi környezet. Mindehhez a
továbbiakban rövid áttekintés látható arról, hogy az élettani, és
állandó kémhatást a szervezetben milyen szervek, folyamatok biztosítják
(és mivel segíthetjük ezt elő), mert ezeken az ismereteken keresztül
könnyebben megérthető, hogy a savasodás során miért alakulnak ki a
következményes tünetek és betegségek.
Testünk, sejtjeink nagy része
víz,
egy olyan közeg, amelynek feladata a
tápanyagok, oxigén és egyéb biokémiai anyagok (és információk)
szállítása. Ez a közeg lehet savas vagy bázikus, melynek mérésére a pH
mértékegység, azaz pH-skála szolgál.
A pH, a Power of Hidrogén
(Hidrogén ereje) rövidítéséből származik, és a folyadékban lévő
hidrogénionok számának mértékét jelöli. Minél több a szabad
hidrogénion, annál savasabb a kémhatás. pH-érték számszerűen
egy oldat mol-ban kifejezett hidrogénion-koncentrációjának negatív
logaritmusa (például 0,1 mol /HCL-oldat hidrogénion koncentrációja 10‾¹
mol/L, pH-ja tehát 1). A semleges vegyhatású oldat (ilyen például a
frissen desztillált víz) pH-ja 7.
Kémhatás pH értékek:
Optimális szint az emberi szervezetben 7,35-7,45 pH közötti érték, azaz
enyhén lúgos kémhatású. Az anyaméhben lúgos, pH 8,4-es magzatvízben
fejlődik a magzat és az anyatejjel táplált csecsemőknek lúgos a vizelet
pH értéke. Itt érdemes megjegyezni, hogy a tengervíz (ahonnan az élet
fejlődéstörténete jelen ismereteink szerint elindult) pH értéke
8,4!
- savas kémhatás pH 1,0-6,9 közötti érték
- lúgos kémhatás pH 7,1-14 közötti érték
- semleges kémhatás pH 7,0 érték
A szervezet jelen pH értékét a legegyszerűbben lakmuszpapírral tudjuk
megvizsgálni. Reggel ébredés után, még mielőtt bármit a szánkba
vennénk, vegyünk nyálmintát és cseppentsük azt a lakmuszpapírra. Abban
az esetben, ha kék marad a lakmuszpapír, optimális a pH viszony
szervezetünkben. Ha zöld lesz az elszíneződés, savas közegű a szervezet
pH-ja, ha sárga elszíneződés az eredmény, akkor súlyos pH eltolódás
mutatkozik, ami mindenképpen kezelésre szorul.
Természetesen ez a
„vizsgálati” módszer csak megközelítő, tájékoztató jellegű értéket ad,
pontosabb képet kapunk a pH viszonyokról műszeres vizsgálati módszer
során, illetve laboratóriumi körülmények között mért vér pH, pCO
2
(széndioxid parciális nyomása a vérben), aktuális bikarbonát és
pufferbázis (BB), bázistöbblet (pl. magas bikarbonát szint) szintjének
vizsgálatával.
A szervezet pufferoló mechanizmusai
A sejtek működése során (→légzés, tápanyagok bontása során,
anyagcsere folyamatok során) normális körülmények között is,
folyamatosan savanyú anyagcseretermékek szabadulnak fel. A vér
(artériás) pH értéke 7,365-7,4 (= 40 nmol H
+ /L)
azonban állandó
szinten tartva mégis enyhén lúgos, és a szervezet ezt a pH közeget
mindenáron igyekszik fenntartani (izohidria), mivel szervezetünk minden
sejtje ebben a bázikus környezetben tud a legoptimálisabban
funkcionálni.
Amennyiben eltolódik az optimális pH egyensúly, a pH -
egyensúly fenntartásáról az azonnali
regenerálás, ürítés (→vese és légzés által) és savlekötés
(hidrogénionok ideiglenes megkötése pufferek által), vagy raktározás
(salakanyagok felhalmozódása) gondoskodik. Légzéssel
a CO
2 (széndioxid)
szállítása során keletkező hidrogénionok normális körülmények között a
CO
2 tüdőben való leadásakor
eliminálódnak, azaz kiürülnek.
Normális légzési funkció mellett a szervezetben jelentős mennyiségű CO
2
(H
2CO
3→szénsav) a tüdőn
keresztül még erős izommunka esetén is
eltávozik. A táplálékkal felvett illetve a tápanyagok lebontása során
keletkező hidrogénionok a testnedvek puffer anionjaival gyenge savat
képeznek, majd a tüdőben a széndioxid leadása kapcsán kiürülnek a
szervezetből.
Képen: savasodás esetén a "piszkos" vérlemezkék megszaporodnak
Tulajdonképpen a savasodással járó tünetek és szervi megbetegedések
mind arra a törekvésre irányulnak a szervezeten belül, hogy a
felesleges sav kiürüljön, vagy hogy aktiválódjon a lúgosító rendszer.
Azaz, a létrejövő „betegség” tünet(ek) a szervezet méregtelenítési,
öngyógyítói
folyamatának természetes része. Alkalmazza a szervezet a
hasonló a hasonlóval „technikát”, például válaszként a savasodásra a
fokozott gyomorsavtermeléssel. Fokozódik a savviszony, további
(gyomorsav) ürítést és lúgosító reakciókat váltva ki ezzel. Folyamatos
az egyensúlyra való törekvés, azaz a vér kémhatásának állandó szinten
tartása.
Képen: savasodás esetén a szervezet a folyékony savakat (cukor, zsír, fehérje bomlástermékek) kristályokká alakítja, mintegy megkötve azokat
A szervezet a pH egyensúly mechanizmusának fenntartására ún. „savürítő”
szerveket
használ, mint a bőr (verejtékezéssel), vesék (vizelet) és tüdő
(kilégzéssel, azaz széndioxid kibocsátással→ a széndioxid kémhatása
enyhén savas, az oxigén anyagcsere végtermékeként jön létre). Azért,
hogy ne lúgosodjék túl, a szervezet az anyagcsere folyamán önmaga is
termel még savas hatású anyagokat (szénsav, sósav, ecetsav, húgysav,
tejsav).
Pufferoló szervek:
gyenge savak,
vér,
tüdő,
vese,
verejtékmirigy
Gyenge savak szerepe (pufferek) a sav-lúg pH-egyensúly fenntartásában
A plazma olyan anyagokat tartalmaz, amelyek a hidrogénion
ideiglenes
megkötésére képesek. Lényegében arról van szó, hogy a viszonylag
erősebb savak hidrogénatomját gyengébb (kevésbé disszociáló, azaz
kevésbé adja le a hidrogéniont, kevésbé savasít) savak savmaradéka
veszi át. Pl. a tejsavról (fokozott izommunka esetén szabadul fel
nagyobb mértékben a szervezetben→izomláz) leváló (ledisszociáló)
hidrogénioin nem marad szabadon (tehát nem emeli a vér
hidrogénion-koncentrációját→azaz nem savasít), hanem bikarbonáthoz (
hidrogénkarbonát) kötődve, szénsavképződést hoz létre. A
szénsavmolekuláknak pedig már csak kis részéről válik le hidrogénion,
így ez csak kis mértékű pH-csökkenést fog eredményezni. A bicarbonáthoz
(hidrogénkarbonát) tartozó bázis a nátriumion, pedig az erősebb savval
képez összeköttetést, azaz vegyületet (tejsav esetében pl a
Na-laktátot). Azokat a vegyületeket, amelyek mintegy „ütközőként”,
pufferként védik a szervezetet a hidrogénionok „támadása” ellen,
pufferrendszereknek nevezzük. A pufferek tehát gyenge savakból és
ezeknek erős bázissal (Na) alkotott sóiból állnak.
A vér szerepe a sav-lúg pH-egyensúly fenntartásában
A vér pufferkapacitása a vörösvérsejtek hemoglobintartalmával, illetve
ezen vérfehérje hidrogéniont kötő képességével kapcsolatos. A plazmába
kerülő erősebb savak hidrogénionjait a hidrogénkarbonát (bikarbonát)
megköti, miközben szénsav képződik, és mint ahogy láttuk fentebb ez már
egy gyenge sav, amelyről már kevés hidrogénion válik le. A mégis leváló
hidrogénionok további megkötése a fehérjék, döntő módon pedig a vér
hemoglobin-fehérjének (hemoglobin-anion) feladata. Hasonlóképpen a
hemoglobin-anion köti meg a plazmába illetve a vörösvérsejtekbe bejutó
széndioxidból keletkező szénsavnak a leadásából származó
hidrogénionjait is (lásd. még:
vércsoport,
vér).
A tüdő szerepe a sav-lúg pH-egyensúly fenntartásában
A légzőközpontok a légzési perctérfogatot olyan szinten
tartják, hogy a plazma pCO
2-jének
változtatásával a
szénsav-koncentráció egyensúlyba kerüljön az aktuális
bikarbonátszinttel. Ha pl. csökken a plazma bicarbonát-koncentrációja,
akkor fokozott légzéssel, azaz a széndioxid –eltávolítás növelésével a
szénsav koncentráció olyan fokban csökkenthető, hogy a
bikarbonát-szénsav arány végül is változatlan marad, biztosítva így a
pufferoló rendszer megfelelő működését, illetve a vér pH-nak
állandóságát.
Képen: egészséges tüdő scan CT képe látható
A vese szerepe a sav-lúg pH-egyensúly fenntartásában
Tehát a sejtműködés során a felszaporodó savak megkötik a
hidrogén-karbonáthoz (bikarbonáthoz) tartozó nátriumiont
(puffer-bázis), és az ebben a folyamatban képződő szénsav a tüdőben
széndioxiddá alakulva távozik a szervezetből. Ezen
anyagcsere-változások végül is a vesében egyenlítődnek ki, oly módon,
hogy a vesében zajló ionvándorlások (
nátrium-
kálium-hidrogén
forgalom)
következtében a szervezetbe végül is natriumbikarbonát kerül vissza. Ha
alacsony a vér bikarbonát szintje, akkor a vese (tubuláris érhálózatán
keresztül) visszaszívja a szükséges mennyiségű natrium-bikarbonát
mennyiséget, és több hidrogéniont ürít. Ezzel mintegy biztosítva a
további savaknak a megkötését, illetve a felesleges hidrogénionok
semlegesítését. Ha a vér bikarbonátszintje magas, akkor pedig csökken a
bikarbonát visszaszívása a szervezetbe, és a hidrogénion kiválasztása,
ürítése is csökken a szervezetből. A szervezet mindig az egyensúlyra
törekszik.
A vese egyik legfontosabb feladata a savanyú vizelet képzése révén
megóvni a szervezetet a savanyú anyagcseretermékek felhalmozódásától.
Tehát, ha valakinek erősen savanyú szagú a vizelete, az azt jelenti,
hogy a szervezet fokozott savtalanítási (lúgosítási) reakcióra
kényszerült. Ebben az esetben is nagyon fontos szempont a megfelelő
mennyiségű és minőségű víz fogyasztása! A frissen ürített vizelet
átlátszó, jellegzetes aromás szagát illó savak okozzák. A vizelet
kétharmad része nappal, egyharmad része éjszaka választódik ki,
normális szervi működés mellett. Állás közben a sók kikristályosodása
miatt zavarossá válhat, az ammóniaszag a karbamid bomlásából származik.
Fajsúlya a vizelet mennyiségétől függ, minél több a vizelet, annál
kevesebb a fajsúlya. Normális kiválasztás mellett átlagos fajsúlya
1017-1020 közötti érték, de a felvett folyadék mennyiségétől függően
1001-1040 között változhat. Az első reggeli vizelet pH értéke
kb. 6,8-7,2 közötti, a nap folyamán táplálkozástól függően kb. 5-9
érték között változhat, átl. normál vizelet pH érték kb.: 6,8-7,2
közötti érték
A táblázat a vizelettel 24 óra alatt kiürített fontosabb szervezetlen
és szerves anyagok mennyiségét mutatja:
Szervetlen anyag |
Mennyiség (g) |
Szerves anyag |
Mennyiség (g) |
Nátrium |
2-4 |
Karbamid |
20-35 |
Kálium |
1-2 |
Húgysav |
0,1-1 |
Kalcium |
0,2-0,4 |
Kreatinin |
1-1,5 |
Magnézium |
0,2-0,4 |
Hippursav |
0,2-1 |
Klorid |
5-10 |
Ammónia |
0,5-1 |
Foszfát |
2-4 |
Urobilinogén |
0,030 |
Szulfát |
1,5-4 |
|
|
A nátrium- kálium -és hidrogénion vesén át való ürítésének szabályozása
szorosan összefonódik. Ezért vezethet a sav-bázis háztartás zavara pl.
káliumanyagcsere-zavarra is, és viszont. Savasodás esetén nő a
hidrogénion kiválasztása, egyben nő a nátrium visszaívódása a megfelelő
pufferolás (savlekötés) végett. Ha nő a nátrium visszaszívása, akkor nő
a kálium kiválasztása, ebben az esetben azonban a kálium helyére a
fokozottan ürülő hidrogénion lép. Így a szervezetben magasabb
káliumszint marad vissza (ez okozhat pl. szívritmusbeli panaszokat).
Lúgosodás (alkalózis) esetén ez a folyamat fordítva történik, tehát
csökken a hidrogénion kiválasztása, és helyébe a kálium fokozott
kiválasztása kerül. Sav-bázis egyensúly felborulása tehát a
víz-elektrolit háztartás (
vízterápia)
felborulását is okozhatja.
A verejtékmirigy szerepe a sav-lúg pH-egyensúly fenntartásában
A verejtékmirigy élettani szerepe a testhőmérséklet szabályozása,
savanyú vegyhatású váladék révén védelem a baktériumokkal szemben,
valamint a faggyú egyenletes elosztása a bőr felszínén. A mirigyek
test szerte megtalálhatóak, de sűrűségük testtájanként eltérő
(legnagyobb mértékben a tenyéren és talpon található meg). A verejték a
vérplazmánál hígabb sóoldat, pH értéke kb. 4,5 körüli érték (a
bőr átl. pH értéke 5,0-5,5 közötti érték), savanyú vegyhatását zsírsav,
hangyasav,
ecetsav és tejsav tartalma okozza (tehát izzadással is savas vegyhatású
anyagokat távolít el a szervezet).
Az illatmirigyek csak a hónalj, emlő és nemi szervek tájékán
találhatóak, ezeknek a verejtékmirigyeknek nagyobb a szerves anyag
tartalmuk, emiatt baktériumok táptalajává válhatnak ezek a területek.
Ekkor a „váladék” bomlási folyamatnak indul, ami az izzadás kellemetlen
szagát okozza. Mivel az izzadással is savtalanítjuk a szervezetet,
ezért célszerűbb olyan „tiszta”, vegyi anyagoktól és adalékoktól-
allergizáló hatású anyagoktól mentes izzadásgátló szert alkalmazni,
amely nem magát az izzadást gátolja, hanem csak a szag kialakulását,
illetve közömbösítését (ún. kristálydezodorokat).
A faggyúmirigyek a bőr felszínén lévő zsírréteget termelik, a szőrzetet
zsírral átitatják. A
zsír
megakadályozza a szaruréteg kiszáradását és
savas vegyhatása révén baktériumölő hatású (baktericid). A faggyúmirigy
legsűrűbben a hajas fejbőrön és a homlokon helyezkedik el, zsírtermelő
képességét nagyban befolyásolja az aktuális hormonviszony (hím nemi
hatású hormonok –androgének fokozzák a működését).
A bőrfelület tisztítása során célszerű neutrális, azaz semleges
pH-értékű szappanokat használni, meghagyva a bőr természetes és
egyensúlyt fenntartó folyamatát illetve működését.
A bőr megfelelő tisztítása mellett nagyon fontos a nemi szervek
speciális higiénés ellátása is. Alapvető a nők és külön a férfiak
részére készített intimszappanok használata, melyekkel biztosítható a
nemi szervek (savas) pH-egyensúlya és egészsége (candida→
normál
hüvelyflóra és a
szexuális
problémák).
Kóros pH-kémhatások formái a szervezetben
Savasodás - acidózis
Kóros szintű savasodás, acidózis akkor jön létre, ha a vér pH -értéke
7,3 alá csökken (7,365-7,4 helyett), azaz ekkor már a vér
vegyhatásának nagyfokú savasodásáról van szó. Ezt az állapotot
kiválthatja légzészavar, ekkor a pCO
2 emelkedése
(és így a szénsav
mennyiségének a növekedése) idézi elő a folyamatot (ún. légzési
eredetű-respiratórikus acidózis). Hosszú távon ezt a folyamatot a
szervezet pl. (vese) fokozott bikarbonátkoncentrációval
(visszaszívással) egyensúlyozhatja. Ha a pH-csökkenés anyagcsere
eredetű (metabolikus), pl. a savtermelés fokozódása (pl. cukorbetegség)
vagy a savkiválasztás csökkenése miatt (pl. vesebetegségek,
veseelégtelenség), akkor csökken a vér bikarbonátkoncentrációja, és ezt
kompenzálhatja a fokozott légzés, miáltal a pCO
2
(széndioxid p. nyomása
a vérben) csökken. Például fokozott
izommunka
esetében a fokozott
tejsav felszaporodása miatt, átmenetileg anyagcsere-eredetű
acidózis-túlsavasodás lép fel, amit légzés (respiratórikus)
kompenzáció-ellensúlyozás követ.
Az acidózis, illetve a hosszan
fennálló savasodás károsítja a sejteket, azok működését.
Legérzékenyebben az idegrendszer reagál e kóros állapotra.
Lúgosodás - alkalózis
Kóros szintű lúgosodásról,
alkalózisról akkor
beszélünk, ha a vér pH-ja 7,5 fölé emelkedik, azaz a vér vegyhatása
kórosan lúgos irányba tolódik el. Ha ez légzési eredetű
(respiratórikus) a fokozott légzés következtében, akkor a fokozott pCO
2
(széndioxid parciális nyomás) csökkenés magyarázza a folyamatot, s ezt
a metabolikus (anyagcsere eredetű) folyamat, azaz a
hidrogénkarbonát szintjének arányos csökkenése kompenzálhat,
egyenlíthet ki. Ez az állapot alakul ki hisztéria (és sírás) során is a
kapkodó légzés miatt. Ha az alkalózis, azaz a túl-lúgosodás anyagcsere
eredetű (-metabolikus, pl. ismételt hányás utáni
sósavvesztés a gyomorból, vagy a szódabikarbóna rendszeres nagy adagban
történő fogyasztása során), a vérben a bikarbonátkoncentráció emelkedik
(bázistöbblet alakul ki), amit a légzés mérséklődése (pCO
2
arányos
növekedése) kompenzálhat egy ideig. A kóros alkalózis szintén
legelőszőr idegrendszeri panaszokat okoz, az ionizált Ca csökkenése (a
kálcium
szintén bázisképző) pedig izomgörcsöket, tetániás görcsöket
okozhat.
A szervezet lúgosítási folyamata, a túlsúly kialakulása
A szervezet, a vér enyhén lúgos kémhatásának fenntartására irányuló
rendszer terheltsége esetén, salakmentesítési, semlegesítési, ürítési,
raktározási és felhalmozási folyamatba kezd. Kezdetben a szervezet a
szabad bázisait használja fel semlegesítés céljából, melynek
következménye hogy csökken a vér puffer kapacitása. A vér puffer
rendszere szabályozza a vér pH viszonyait, ehhez használja a szénsavat
–vérben oldódó széndioxidokból keletkező gyenge sav-, és a bicarbonát
ionokat lúgosítás céljából. Eltolódik a Kálium - Nátrium arány, végül a
savak (salakanyagok) elraktározódnak a kötőszövetekben, porcokban. Ha
tovább folytatódik a savtelítődés, elkezdődik az ásványi
anyagok
felszabadítása a csontokból (csontritkulás), fogakból (fogszuvasodás)
és a porcokból. Végül a semlegesítésre, és ürítésre irányuló
folyamattal a testből teljesen kivonódnak (felhasználódnak) a
bázisképző anyagok (Cink, Kálium, Magnézium, Kalcium),
helyettesítésükre a szervezet zsírokat (
koleszterin!)
kezd termelni és
használni.
A zsírsejtek mintegy közrefogják, beburkolják, megkötik-kummulálják a
savakat (salakanyagokat). Fokozódik a szervezet zsírfelhalmozási,
raktározási funkciója is, ebben az esetben az ezzel járó túlsúly,
illetve elhízás a szervezet védelmi funkcióját tölti be! Ezért is
gyakori panasz, hogy hiába
fogyókúrázom,
szedem a fogyasztószereket (a
fennálló felszívódási zavar miatt, nem tud hatni), alig eszem valamit,
még sem fogyok! Idővel azonban ezek a zsír és koleszterin szemcsék
lerakódnak az érfalakra, és az érfalakat károsítva eltömítik azokat
(szív és érrendszeri panaszok). A szervezet az öngyógyításban a
„hasonlót a hasonlóval” alapon dolgozik, így például a megemelkedett
sav viszonyra, több gyomorsavat kezd el termelni, hogy ezzel is
kiváltsa, fokozza a szervezet lúgosító (alkalizáló) reakcióit és a sav
kiürítését (a gyomor felé). Ezért jelentkeznek tünetként gyakran a
savtúltengéses állapotok, a gyomortáji panaszok, majd a
refluxbetegség,
ahol a sav (
gyomor
és
epesav
is) visszaáramlik a nyelőcső felé, és
marni kezdi a szöveteket. A teljes savtalanításra irányuló
tevékenységtől és a folyamat következményeiből, világosan látszanak a
betegség kórképeinek kialakulásának okai, és ok-okozati összefüggései.
Alapvetően a legtöbb elváltozás, betegség hátterét, és kialakulásukhoz
szükséges feltételek megteremtését, a vér kémhatásának savas irányba
való eltolódása okozza!
Savasodás alapvető okai a szervezetben
- Legnyilvánvalóbb ok a kiegyensúlyozatlan táplálkozás (- alapismeretek-bioenergetika). Azaz, jóval több savasító hatású (pl. hús), mint lúgosító hatású táplálékot veszünk magunkhoz (pl. zöldségek).
- A vitamin és az ásványi anyaghiány
- A táplálékok nagy része savasító hatású adalékanyagokat, tartósítókat tartalmaznak, melyek nagymértékben emelik a szabad gyökök számát, ugyanakkor elégtelen az ezeket megkötő antioxidáns tartalmú táplálék fogyasztása (pl. gyümölcsök, zöldségek fogyasztása).
- A nehézfém telítettség, nehézfém mérgezés (→pl. amalgámos fogtömés- /higany/, dohányzás-/kadmium/).
- Savasító (savanyító) hatású folyadékok túlzott fogyasztása (pl. sör, coca-cola és fajtái, édesített és adalékanyagos üdítők, szénsavas üdítők, kávé).
- A kevés (víz) folyadékbevitel (vízterápia →folyadék szükséglet) mert a szervezet nem tudja kellő mértékben „átmosni”, tisztítani önmagát, egyben lassul a vérkeringés is).
- A kevés mozgás és a kevés friss oxigén felvétel (zavart szenved az energia felhasználása, leadása és a környezeti energia felvétele).
- A káros földsugárzások hosszantartó hatása a szervezetre (→radiesztézia)
- A stresszes életmód, mert a folyamat alatt fokozódik a salakanyagok felhalmozása.
- A dohányzás, mely a szervezetben állandóan fenntartja és telíti a méreganyag és nehézfém szintet.
Savasodás tünetei a szervezetben
- A Candida albicans és egyéb mikrobás betegségek (a paraziták a savas közegben életképesek, a lúgos közegben elpusztulnak) kialakulása.
- Vírusos, bakteriális fertőzések (immunrendszer legyöngülése miatt, energetikai hiány miatt) gyakori jelentkezése.
- A túlsúly és az elhízás (a szervezet a zsírtermelésre és raktározásra összpontosít, mert mintegy zsírágyba burkolja, leköti védekezésként a savakat. Tehát a fokozott zsírlerakódás a testben tulajdonképpen egy immunválasz, a savasodás ebben az esetben egy védekezési reakció).
- A soványság (a tápanyagok elégtelen felszívódása és beépülésre szánt energiahiány miatt, az éhezés pedig kóros mértékű acidózist, elsavasodást okoz a szervezetben ) és az étvágytalanság.
- Szív és érrendszeri betegségek kialakulása (az érfalra letelepedett koleszterin, zsírok /amit eredetileg védekezésként termelt a szervezet / miatt, csökken az erek rugalmassága).
- Az agyvérzés kialakulása.
- Emésztőrendszeri betegségek, zavarok (felszívódási zavarok, gyomor telítettségi panaszok, fokozott gyomorsav termelődés és refluxbetegség, rossz lehelet, bélrendszeri zavarok fennállása (vastagbélrendszer→ bélflóra, probiotikumok).
- Az ízületi és izomfájdalmak és betegségek (kötőszövetbe, porcokba lerakódnak a salakanyagok) jelentkezése, gyakori izomgörcsök kialakulása.
- Gyakran fellépő gyulladásos folyamatok kialakulása a szervezetben (vagy egy adott szervben).
- A folyamatos fáradtságérzet és kimerültség (csökken a szervezetben a fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok felszívódása, energetikai hiány lép fel, az idegsejtek érzékenyek a vér pH viszonyainak változására, illetve eltolódására).
- Alvászavarok, alvási nehézségek kialakulása.
- Az immunrendszer gyengülése, az ellenálló képesség csökkenése (csökken a tápanyagok felszívódása és a hormontermelésre, enzim termelésére is kevesebb energia jut. A szervezet „minden” energiával a savürítésre, és eltávolításra, illetve a lúgosítás reakcióira összpontosít).
- Afták, fekélyesedések létrejötte a szájban.
- A cellulitis kialakulása.
- A csontritkulás és folyamatának felgyorsulása (kalcium anyagcsere felborulása).
- A rák és daganatos elváltozások kialakulása.
- A fül,-orr,-gégészeti betegségek létrejötte (főleg gyermekek esetében).
- A cukorbetegség kialakulása.
- Bőrtünetek, kiütések, pattanások, ekcéma jelentkezése, a bőr sápadt és szürkés/sárgás színűvé válik.
- Haj fokozott hullásának, töredezettségének kialakulása, fokozott kopaszodás megjelenése.
- Az allergiás tünetek (a szervezet jelző válaszreakciója) megjelenése, és az allergiás állapot állandósulása.
- Az asztmás tünetek (a tüdő, mint lúgosító szerv terheltsége miatt) kialakulása.
- Depresszió és intolerancia, ingerlékenység, szorongásos tünetek kialakulása (stressz).
Mint láthatjuk, a szervezet savasodási folyamatának tünetei, pl. szinte
megegyeznek a Candida gomba által okozott tünetekkel (a betegség is
tünet, a szervezet problémamegoldó, tisztulásra irányuló folyamata),
hiszen a savas kémhatású miliőben életképes és aktív a parazita.
Savasodás elleni lúgosító kezelés, teendők, szódabikarbóna
- Legelső feladat, annak a megállapítása, hogy valóban kialakult-e (ill. az milyen mértékben) a szervezetben a sejtek funkcionalitására, ill. a közérzetre is kiható, ill. azt befolyásoló pH eltolódás!
- Kiegyensúlyozott táplálék felvétel– 20%-ban savas hatású tápanyag és 80%-ban lúgosító tápanyag felvételével.
- Minél több friss, adalékmentes táplálék fogyasztása.
- Optimális vitamin és ásványi anyag ellátottság.
- Az evési szokás megváltoztatása – a szénhidrátok bontása már szájban, azaz a nyálban elkezdődik. Fontos a lassú, nyugodt és alapos rágás, hogy jól keveredjen a nyállal az étel!
- Lehetőleg késő este már ne terheljük a gyomrot és ezzel az egész szervezetet nehéz és sok tápanyagbevitellel (→alvás, szervóra).
- Több folyadék fogyasztása (célszerű forrásvizet, oxigénnel telített lúgosító hatású vizet, szénsavmentes ásványvizet, gyógyvizet /→ vízterápia/, gyógynövény tartalmú teát fogyasztani).
- Több mozgás és friss levegőn való tartózkodás (nő az oxigén telítettség, energiaforgalom támogatása, környezeti energia felvételi tényezők kihasználása→ /bioenergetika/, anyagcsere-emésztési folyamatok felgyorsítása, méregtelenítő-ürítő folyamatok segítése).
- Káros földsugárzások kiárnyékolása, az ágy megfelelő elhelyezése, elektronikus eszközök megfelelő használata (→radiesztézia).
- Dohányzásról való leszokás (ásványi anyagok, nehézfémek → Kadmium).
- Amalgám tömések kicseréltetése (ásványi anyagok, nehézfémek →higany).
- Helyes légzéstechnika kialakítása (bioenergetikai mozgásgyakorlatok→hasi légzés és mély légzés), hogy segítsük a széndioxid távozását a szervezetből (ezáltal a savtalanítási folyamatot) és az oxigénfelvételt.
- Bioenergetikai és biorezonancia vizsgálatok és kezelések, melyek által feltárható a szervezet aktuális egészségügyi és energetikai állapota, méregtelenítés és energetikai harmonizáció végezhető, egyben kiszűrhető pl. a candidabetegség, mint alap ok. A szervezet energetikai harmonizációja (multidimenzionális,
sejt -DNS szinten!) a KAPCSOLATTEREMTŐ " GYÓGYÍTÁS " (Reconnective Healing®) és KAPCSOLATTEREMTŐ folyamat (The Reconnection® folyamat) bioenergetikai kezeléssel-gyógymóddal hozható létre, melynek során az öngyógyító rendszer testi-lelki-szellemi téren aktivizálódik!
- Időnkénti tisztító lé- böjt, illetve egyéb méregtelenítő kúrák alkalmazása (gyógynövények, Colon-hydro terápia).
- Bioenergetikai gyógymódok alkalmazása
- Kolloid oldat terápia alkalmazása
- Masszázsok, akupresszúra (kéz, láb, nyirok, teljes testmasszázs), szauna alkalmazása.
- Sok nevetés és humor (a légzésre, hormonrendszerre, idegrendszerre, illetve maguknak a sejteknek az energia felvételére is stimuláló, ill energetikai blokkoldó hatással van!), de ha gyedül van, akkor is egy-egy mosoly, amit akár magának is küldhet..csak úgy..(→ stressz terápia és a kiegyensúlyozott önbecsülés megteremtése).
Az egyén jelen állapotának
megfelelően szükségszerű, és a mielöbbi gyógyulásához szükséges
orvos-gyógyászati terápiát - kezelést nem helyettesítheti (nem
helyettesíthető) és önhatalmúlag nem válthatja ki- ill. nem válthatja
fel, egyik természetgyógyászati - alternatív medicinális gyógymód / alkalmazás
sem, a kiegészítő term.gyógyászati gyógymódok - alkalmazások csak
támogathatják, elősegíthetik és fokozhatják a fizikai és lelki közérzet
- komfortérzet javulást, a gyógyulás folyamatát!
Savas jellegű ételek vagy italok fogyasztása után még 2 óráig ne mosson
fogat (a sav meggyengíti a fogzománcot, így ha mindjárt fogat mos a
savas jellegű étel elfogyasztása után, fokozza a zománc réteg kopását)!
Igyon kevés vizet és öblögessen az étkezés után, vagy rágjon
cukormentes rágógumit.
Savasodás esetén a megfelelő tápanyagok és természetes lúgosító
gyógyhatású készítmények mellett nem természetes, bázikus kiegészítők
is alkalmazhatóak:
Sander keverék (Na-phosphorikum /foszforikum/, K-bicarbonikum,
Ca-carbonikum, Na-bicarbonikum), és a Szódabikarbóna.
Szódabikarbóna:
Szódabikarbóna: Nátrium-hidrogéncarbonát /Natrii hydrogenocarbonas HCO
3-+ Na
+)
A gyógyszertári szódabikarbóna a lúgosító terápia, illetve a
savtalanító, méregtelenítő kúra szerves részét képviselheti, de mint
minden esetben, ezt sem szabad túlzásba vinni (túlzott adagolása
izgatja a gyomorfalat, és utólagos savtúltermelést válthat ki). A
szódabikarbónából 1-5 g azonnal ható savlekötő szer, a sav
közömbösítésekor felszabaduló széndioxid feszítő és gyenge
érzéstelenítő hatása reflektorikusan (reflexesen) oldja a görcsöt,
gyorsítja a gyomor kiürülését és enyhíti a gyomor fájdalmát.
A
szódabikarbóna vízben oldékony, felszívódva általános lúgosító hatást
fejt ki (a NaHCO
3
a bélnedv bikarbonátja helyett közömbösíti a sósavat, és az ily módon
"megtakarított" bikarbonát a bélből felszívódva a vér pH-ját
is
lúgos irányba tolja el). A szervezet lúgosítása, méregtelenítése szempontjából célszerű időnként egy 2 hetes kúrát
végezni, melynek során naponta 2* (reggel-este) egy kávéskanál
szódabikarbónát feloldva vízben elfogyasztunk. A száj szárazsága ellen és savtalanítása
céljából szájöblögetés végezhető, amikor enyhén sós-szódabikarbonátos
vízzel öblögetünk, majd kiköpjük az oldatot. Fogak tisztítására is használható a szódabikarbóna por, segíti a fog
fehérítése mellett a fogkő eltávolítását is.
A teljes test méregtelenítése és fertőtlenítése szódabikarbonátos
fürdővel is lehetséges (kb. 25-30 perces fürdési idővel), amikor a
fürdővízbe 3 evőkanál szódabikarbónát is keverünk, de külön csak
lábfürdő is készíthető, a lábfürdő után pedig lehetőleg gyapjú zokniban
is aludjunk. A szódabikarbonátos lábfürdő gombásodás és fokozott
lábizzadás ellen is véd, illetve kezel. Kiváló kéztisztító hatás érhető
el a szódabikarbónával, mely a köröm fehérítéséhez is megfelelő
(áztassuk 1-2 evőkanál szódabikarbóna-vizes oldatban a körmöket a
körömápolás előtt). Izzadás gátló és szagtalanító hatását
kihasználhatjuk „hintőpor” formájában is, a hónalj és lábak, lábujjak
közötti terület beporzásával. A cipők fertőtlenítésére és
szagtalanítására is alkalmas a szódabikarbóna, ekkor egész éjszakára
hagyjuk bent a cipőkben, csizmákban a port.
Nem csak a testnek nyújt védelmet a szódabikarbóna, de
fertőtleníthetjük és tisztíthatjuk /egy mosdókagylónyi vízbe ekkor kb.
8-10 evőkanál szódabikarbónát tegyünk/ vele a hajkeféket, köröm ápolási
eszközöket, fürdéshez használt kiegészítőket (pl. fürdő pamacs), és a
takarítás során is szinte mindenhol felhasználható (szőnyeg,
szekrények, csempék, ajtók, stb.). A lakás légterét, és pl. a zárt
szekrények légterét is szagtalanítja a szódabikarbóna.
Lúgosító és savasító ételek, italok
A kiegyensúlyozott táplálkozás, mely biztosítja a szervezet optimális
kémhatását és egyensúlyát, illetve a sejtek tápanyagigényét,
feltételezi a megfelelő mennyiségű fehérje, szénhidrát, vitamin, zsír,
ásványi anyag, és folyadék ellátottságot. Az, hogy egy táplálék,
illetve tápanyag savasító vagy lúgosító jellegű-e, azt nem az íze,
színe, illata és állaga határozza meg, hanem az, hogy a felszívódás és
bontás, raktározás, illetve a szervezetből való ürítés során milyen
jellegű (molekuláris) alkotórészeire bomlik le a tápanyag, és milyen
anyagcsere folyamatokon keresztül kell ehhez átmennie a szervezeten
belül ahhoz, hogy hasznosítható legyen a szervezet (sejtek) számára.
Az ételek, tápanyagok összetételének és mennyiségének megválasztása azért
is fontos, mert pl. a túl sok fehérje bevitel során a fehérjebontás és
az aminosavak égetése lassabban zajlik le, mint az aminosavak beépülése
a sejtekbe, így pozitív nitrogén egyensúly alakul ki. A szénhidrátban
bő táplálkozás során pedig a fel nem használt glukózt a májsejtek
zsírsavvá, illetve koleszterinné alakítják át (→táplálkozás).
Ma már köztudott, hogy a különféle húsok, tejtermékek, zsírok, cukrok,
finomított fehér liszt (és a belőlük készült ételek), a gyümölcsök nagy
része, az édességek, édesített levek, az alkohol savasító hatással
bírnak a szervezetben. Legegyszerűbben úgy képzelhetjük el a
„rangsorolást”, hogy pl. a zsírok, olajok (de pl. a dió, mogyoró, mák,
magvak is) sem tárolhatóak egy megadott időn túl, hiszen avasodnak. A
gyümölcsök esetében egyszerű a bor (és az alkoholok) készítésére
gondolni, amikor is azt várjuk, hogy erjedni kezdjenek a szőlőszemek,
illetve ha túl sokáig állt a bor, megsavanyodik (ecetsav képződik
benne). A húsok, tej és tejtermékek hamar romlanak, kellemetlen savanyú
szagot árasztva magukból.
Nem arról van szó, hogy nem szabad hús és tejtermékeket, gyümölcsöt
(stb.) fogyasztani, hiszen szükséges alkotókat (és élvezeti értéket)
tartalmaznak, hanem a felvett tápanyagok mennyiségéről, minőségéről és
arról, hogy milyen jellegű tápanyagokat társítunk össze az étkezés
során. Ha a savasító jellegű fehérje és zsír (pl. hús) mellé még pl.
magas szénhidrát tartalmú burgonyát vagy tésztát fogyasztunk, akkor
nyilvánvalóan fokozott, halmozott savtalanítási, illetve lúgosító
reakcióra késztetjük a szervezetet (lásd. a szervezet lúgosító
reakcióit, pH-pufferoló mechanizmusait). Míg ha eleve lúgosító jellegű
(zöldség) étellel esszük ezeket a tápanyagokat, akkor tehermentesítjük
a különböző emésztési traktusokat az emésztési folyamatoknak
megfelelően, és megoszlanak a különböző anyagcsere – energia
felhasználási, raktározási folyamatok is.
A mennyiség talán a legfontosabb kritérium, ennek „látványos
bizonyítékául” szolgál pl. a széklet ürítés gyakorisága,
mennyisége, jellege és szaga. Hiszen pl. ha túl sok húsfélét és
tejterméket fogyasztunk, akkor a vastagbélben történő pangás során
rothadásos jellegű és szagú széklet alakul ki, ha pedig túl sok
gyümölcsöt (alkoholt) fogyasztunk, akkor a pangás során erjedéses
jellegű és szagú széklet alakul ki. Megfelelő, kiegyensúlyozott
táplálkozás, és elégséges folyadék fogyasztása mellett, rendszeres
székletürítés és bűztelen széklet várható (→
Vastagbélrendszer-széklet,
bélflóra, probiotikumok, colon-hydro terápia).
Célszerű a táplálkozási módszerünk vagy „reformunk” során figyelembe
venni a szervezet „egyéni” szükségleteit, adottságait is, melyhez
hozzájárul az egyéni ízlésvilág, egyes érzékenységek illetve
tápanyag-toleranciák, allergiák, de szervezetünk megismeréséhez
hozzájárulhat még pl. a szervóra, a holdjárás, a táplálkozás piramis és
az ételek hőhatásainak ismerete is, vagy az, hogy milyen tápanyagot
milyen tápanyaggal együtt célszerű fogyasztani. (→
táplálkozás
bioenergetika).
Alapvető bármilyen jellegű táplálkozás-kultúra, tápanyag fogyasztása,
kúra során a megfelelő mennyiségű és folyadék (víz) biztosítása a
szervezet részére, hiszen a víz nem csak a szervezet fő alkotója, de
oldószerként, vivőanyagként és ingerület hordozóként, illetve tisztító
„patyolatként” is működik a szervezetben (→ vízterápia).
A
kiegyensúlyozott táplálkozás és táplálkozás kultúra részét képezi az az
ismeret is, hogy gondolati energia útján befolyásoljuk, illetve
befolyásolhatjuk a szervezetünkbe jutott tápanyagok, táplálékok energia
értékét, felhasználását, és jótékony hatásait szervezetünkben.
(bioenergetika→
sejtintelligencia).
Lásd. a továbbiakban:
zöldségek- zöld levelek- füvek,
csíráztatás,
gabonák,
olajok-csonthéjasok,
gyümölcsök
Zöldségek, zöld levelek, füvek
A legkiválóbb lúgosító hatást a szervezetben a zöldségek és a zöld
levelek biztosítják, melyek kalóriaszegények, szénhidrátszegények,
ugyanakkor rengeteg vitamint, ásványi anyagot, enzimeket, hormonokat,
rostokat és lúgosító hatású sókat tartalmaznak. A zöldségek és zöld
levelek
klorofill
tartalma, mely a zöld színt biztosítja, pedig
egyszerűen a vér „tápanyaga”. A klorofill molekuláris felépítése
annyiban tér el az emberi vér szerkezetétől, hogy a vér hemoglobinjának
(szén, oxigén, nitrogén- vas) vastartalma helyett a klorofillban a
központi atom a magnézium. A klorofill segíti a vér oxigénmegkötő
képességét, a vérképzést, antioxidáns, és segíti a kalcium-kövek
lebontását. Enzimtartalmuk segíti az emésztési folyamatokat, magas
rosttartalmuk pedig tisztítja a bélrendszert (a redőzött szerkezetű
bélnyálkahártya rendszert) és segíti a széklet
ürítést.
A színes (főleg sárga) zöldségek fitokemikáliákat
(fitonutrienseket) tartalmaznak, melyek enyhítik az izületi
gyulladásokat, segítik a mikroorganizmusok által termelt toxinok (azok
véganyagcsere-termékeik) megkötését, kiürítését (→antibaktericid hatás,
illetve gátolják a mikroorganizmusok növekedését), és nagy a
lúgosító-savmegkötő értékük. A paradicsom csak nyersen fogyasztva
lúgosít, konyhatechnikai eljárások során enyhén savasító jelleggel bír.
Megemlítendő még a kukorica, mely bizony erősen savasító hatású. A
zöldségek közül a hüvelyesek és a burgonyafélék (főleg az édes
burgonya) azok, amelyek a magas keményítőtartalmuk miatt csak
korlátozott mértékben fogyaszthatóak. A babfélék azonban magas
rosttartalommal és gombaellenes hatással bírnak, ezért nagyobb adagot
csíra formájában célszerű fogyasztani belőlük.
A füvek tápanyagértéke még gazdagabb, mint a zöldségek tápanyagértéke.
A búzafű és árpafű kifejezetten gazdag klorofill-fehérje-vitamin és
enzim, ásványi anyagforrás. Az árpafűre általában nem is alakul ki
allergia, így azok is fogyaszthatják, akik érzékenyek a búzafűre. A
füvekből készített lé igen tömény, nem is szabad egyszerre nagy adagot
fogyasztani belőle, és a kifacsart fű-lét mindjárt a facsarás után el
kell fogyasztani. A naponkénti adagolásnál is figyelembe kell venni a
fokozatosságot, mint minden méregtelenítési folyamat esetében.
Ebbe a
csoportba tartoznak a mikroalgák is (spirulina, chorella, vad kékeszöld
alga), melyek remek klorofill és tápanyagforrások, de csak
kiszerelt formában szabad használni őket (a kékeszöld alga pl.
méregtelenítésen esik át szárítás és lefagyasztás előtt). A hínár félék
több tucat ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, kiváló jód,
kalcium és vasforrások. A hínárok leginkább a méregtelenítést
szolgálják, nagy a nehézfém
megkötő képességük (dohányzó embereknek
különösen ajánlott a kadmium ellen), egyben védenek a sugárzások ellen
is.
Csíráztatás
A csírák rengeteg ásványi anyagot, vitamint fitokémiai anyagot (daganat
ellenes, antioxidáns), és könnyen emészthető és beépülő fehérjéket
tartalmaznak. Tehát rendkívül táplálóak és erőteljes lúgosító hatással
bírnak. Célszerű és egyszerű házilag nevelni a csírákat, ehhez
biocsírákat (orgaikusan előállított) kell vásárolni, melyek
felbontatlanul és száraz helyen több évig is elállnak.
Csíráztatáshoz
készített csíráztató tálcákat, speciális csíráztató edényeket érdemes
vásárolni, majd a magokat beáztatni, meleg helyen elhelyezni és utána
naponta kétszer (reggel és este) gondoskodni a megfelelő víz
ellátottságáról illetve az átöblítésről. A legtöbb csíra magtól függően
2-3 nap múlva már fogyasztható (1,5-5 cm-es növények), a csíráknak
ropogósnak és enyhén édesnek kell lenniük, ha keserűek, barnák, akkor
tárolási hiba történt, vagy már túl régóta álltak a magvak. Hűtőben,
jól lezárva kb. egy hétig tárolható a „csíra-szüretünk”.
Gabonák
A gabonafélék nagy része savasító hatással rendelkezik a nagy mértékű
összetett szénhidrát tartalmuk miatt. A legtöbb szénhidrátot a búza és
a rizs tartalmazza, és mind a két gabonára jellemző a nyákképző
tulajdonság is. A rizsfélék közül lehetőleg a barna rizst válasszuk,
melynek viszont igen magas a (B) vitamin és rost értéke. A legkevésbé
savasító, illetve semleges hatású gabona a tönkölybúza, a köles és a
hajdina. A tönkölybúza enyhén savasít, magas a fehérje és
mukopoliszacharid tartalma, (összetett szénhidrátok) amelyek segítik az
immunrendszert és az ízületek sima felszínének megtartását, illetve
kialakítását. A köles és a hajdina közömbös illetve enyhén lúgosító
hatású, a köles ezen kívül nem hizlal, és rengeteg fehérjét tartalmaz.
A teljes kiőrlésű pékáruk, illetve gabonák azonban nagyban segítik a
bélrendszer tisztítását és telítését magas rosttartalmuk miatt,
szénhidrát tartalmúk nehezen szívódik fel, ezért fogyasztásuk
mindenképpen ajánlott (→
teljes
kiőrlésű termékek előnyei).
Olajok, csonthéjasok és olajos magvak
A csonthéjas magvak nagy része savasító hatást váltanak ki az
anyagcsere folyamán. A dió, mogyoró, tökmag és napraforgómag, a makadám
dió savasító jellegűek, a mandula, szezámmag, római köménymag,
köménymag azonban lúgosító hatást váltanak ki. A zsírok egyértelműen
savasító hatásúak, az olajok közül pedig lúgosító hatású az olívaolaj,
a borágó olaj, a lenmagolaj, a ligetszépe olaj és a halolaj. Célszerű
hidegen sajtolt olajokat használni, a sütés során felhasznált bármilyen
jellegű olajat, pedig szigorúan csak egyszer felhasználni! A csonthéjas
gyümölcsök és magvak, fűszerek azonban sokféle vitamint és főleg
ásványi anyagot tartalmaznak, így fogyasztásukat csak a mennyiségükre
kell korlátozni.
Gyümölcsök
A gyümölcsök magukban foglalják a napfény éltető esszenciáját, sokféle
vitamin és ásványi anyag, antioxidáns-sejtvédő kemikália raktározódik
el nedvdús állományukban (lásd. pl.
alma).
Azonban
igen sok cukrot tartalmaznak (gombák tápanyaga), melyek az
anyagcserebomlás folyamán erjesztődnek és alkohollá alakulnak át (pl.
candida
gomba fertőzöttség esetén kifejezetten tiltott a gyümölcsök
fogyasztása).
A gyümölcsök nagy része a magas cukor tartalom (10-30%)
és erjedési folyamat miatt savasító hatást gyakorolnak a szervezetre,
így fogyasztásuk mindenképpen csak önmagukban javasolt
(fogyókúra
egyszerű
diétás trend). Így az
emésztési és kiürítési folyamat (azaz a bélszakaszban a pangási
időszak) gyorsabban zajlik le, és közben nincs az emésztőrendszer más
tápanyagok bontásával és feldolgozásával megterhelve. Lúgosító
kémhatást az anyagcsere folyamat végén is tulajdonképpen csak a citrom
(csak az érett), lime és grapefruit, az éretlen banán
(gyomorbetegségekben jó hatású) és a meggy, valamint a friss kókuszdió
biztosít.
Nyilvánvalóan az édesített gyümölcslevek semmilyen formában
nem szolgálják sem a megfelelő vitamin és ásványi anyag ellátottságot,
sem a megfelelő folyadékellátottságot (a cukor ozmotikus hatása miatt),
a frissen facsart gyümölcslé szintén csak önmagában fogyasztva azonban
igen.
Gyümölcsök egymáshoz viszonyított Lúgosító ( - ) és Savasító
( + ) hatásai láthatóak a táblázatban, a tápanyag és energia értékeikkel
együtt (lásd. még továbbiakban
zöldségek-főzelékfélék
vitamin tartalma).
Gyümölcs |
Energia 100g |
Szénhidrát tartalom g/100g |
Rost tartalom /g/ |
Vitamin tartalom |
Ásványi anyag tartalom |
Gyógyhatás |
Alma /savasító hatása +/ |
31 Kcal 130 kJ |
7 |
1,3-2 |
A, B1, B2, B6, Biotin, C, Folsav, Pantoténsav |
Nátrium, Kálium, Magnézium, Kén Mangán, Réz, Vas, |
Emésztést segítő, bőr-haj-köröm regenerálás, szívre-érelmeszesedésre, izületi gyulladásra, máj-epe-bél bántalmakra, fogyókúra, általános roborálás, az egyik legerősebb antioxidáns hatás, magas flavonoid, pektin tartalom |
Ananász /savasító hatása + + / |
53 Kcal 223 kJ |
12 |
0,4 |
C, |
Kálium, Kálcium, Magnézium, Mangán, Foszfor |
Tisztító, méregtelenítő, emésztést segítő (-bromelain), ízületi-rándulásos problémákra, fogyókúra |
Áfonya /savasító hatása + +/ |
55 Kcal 244 kJ |
|
|
|
Csersav, Foszfor |
Székletfogó, erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő (antocianin), fokozza a szellemi aktivitást, javítja a memóriát, javítja a szem egészségét |
Banán / érett savasító hatása + + / Éretlen banán/savasító hatása - / |
105 Kcal 441 kJ |
14,2 |
0,4 |
A, C, |
Foszfor, Kálium, Magnézium, Vas |
Emésztést, szívműködést segítő, gyomorkímélő-a kevésbé érett is jó gyomor fájdalom-ulcus esetén, köröm-haj-bőr erősítő, veseerősítő, magas FOS tartalom |
Citrom /savasító hatása - - / |
23 Kcal 113 kJ |
2,3 |
2,2 |
C |
Foszfor, Kálcium, vas |
Erek védelme, gyulladások, megfázások esetén, vérszegénység-vértisztítás esetén, epe, máj –és emésztést segítő, koleszterin csökkentő (limonin) |
Cseresznye /savasító hatása + / |
63 Kcal 265 kJ |
14 |
0,4 |
A, B1, B2, C, Folsav |
Foszfor, Kálium, Kálcium, Magnézium, Vas |
Vizelethajtó és vértisztító, húgyúti és ivarszervi problémákra (a cseresznye szára teának elkészítve fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő vese és húgyúti problémák esetén), máj és gyomorserkentő, ízület – reuma, vérszegénységre, köszvényre, quercetin-gyulladáscsökkentő |
Datolya /savasító hatása + +/ |
308 Kcal 1152 kJ |
68 |
3,1 |
A, B |
Cink, Foszfor, Kálium, Kalcium, Magnézium, Vas |
Emésztést, szívműködést segítő, székrekedésre, roboráló, vérszegénységre |
Dinnye -sárga /savasító hatása + / |
40 Kcal 168 kJ |
9,5 |
0,7 |
A, B, C, |
Foszfor, Kálium, Kalcium, Magnézium |
Székrekedésre, étvágyjavító- és gyomortelítő, roboráló, vese-hólyagpanaszokra, szív működést segítő, immunerősítő, erős antioxidáns hatás |
Dinnye görög /savasító hatása + / |
122 Kcal 29 kJ |
6,5 |
0,8 |
A, C, |
Foszfor, Kálium, Kalcium, Magnézium |
Vér-vesetisztító, vizelethajtó, prosztata problémákra, salakanyag eltávolító-izület, reuma, bél, fogyókúra |
Eper /savasító hatása + / |
35 Kcal 147 kJ |
7,2 |
0,8 |
C |
Foszfor, Kálium, Kalcium, Magnézium, Vas |
Étvágyjavító, vértisztító, máj-vese-húgyhólyag –izületi problémákra, magas csersav tartalom, antioxidáns, |
Füge-szárított /savasító hatása + / |
262 Kcal 1000 kJ |
52,9 |
2,3 |
A, B |
Cink, Foszfor, Kálium, Kalcium, Magnézium, Vas |
Emésztési panaszokra, székrekedésre, roborálásra, vérszegénységre |
Grapefruit /savasító hatása - / |
36 Kcal 151 kJ |
7,2 |
0,4 |
B, C, E, K |
Foszfor, Kálium, Kalcium, Vas, Magnézium |
Érvédő, roboráló, immunerősítő, vértisztító, emésztést segítő, telítő, a piros csökkenti a koleszterinszintet |
Kajszibarack /savasító hatása + / |
48 Kcal 202 kJ |
10,2 |
0,8 |
A, C |
Foszfor, Kálium, Kalcium, Vas |
Hashajtó, bél- és vértisztító, vérszegénységre, csont és szöveterősítő |
Kivi /savasító hatása + / |
52 Kcal 218 kJ |
11,3 |
0,8 |
C |
Kalcium, Foszfor, Magnézium, Vas |
Emésztési-bél problémák esetén, szívműködést segítő, immunerősítő, légzést segítő (asztma), étvágyserkentő |
Körte/ savasító hatása + +/ |
52 Kcal 218 kJ |
12 |
2,6 |
A, B1, B2, C, Folsav |
Kálium, Kalcium, Vas |
Salaktalanító-izület-reuma, vizelet-hashajtó |
Málna/savasító hatása + / |
29 Kcal 122 kJ |
5,4 |
5,6 |
C |
Foszfor, Vas, Kalcium, Magnézium |
Emésztés és étvágyjavító, vértisztító, magas csersav tartalom |
Mandarin /savasító hatása + +/ |
45 Kcal 189 kJ |
9,8 |
0,5 |
A, C |
Foszfor, Kálium, Magnézium, Vas, |
Roboráló, vértisztító, érerősítő, étvágyjavító, immunerősítő, vérszegénységre |
Meggy /savasító hatása - - / |
52 Kcal 218 kJ |
11 |
0,3 |
A, C |
Foszfor, Kalcium |
Hatása erősebb a cseresznyénél, (de szára nem használható teaként vese-hólyagfertőtlenítésre) |
Narancs /savasító hatása + +/ |
172 Kcal 417 kJ |
8,5 |
0,5 |
A, B, C, E, K |
Foszfor, Kálium, Kalcium, Magnézium, Vas |
Nyugtató hatás, érvédő, vérszegénység esetén, immunerősítő, emésztést segítő, vértisztító, köszvényre |
Nektarin /savasító hatása +/ |
49 Kcal 206 kJ |
11,4 |
1,2 |
B1, B2, C |
Foszfor, Kálium, Magnézium, Vas, |
Emésztés –és étvágysegítő, székrekedésre, vértisztító |
Őszibarack /őszibarack savasító hatása + +/ |
41 Kcal 172 kJ |
9 |
1 |
B1 B2 |
Kalcium, Foszfor, Vas |
Emésztést segítő, székrekedésre, étvágytalanságra, tisztító |
Ribiszke- fekete /savasító hatása + + / |
48 Kcal 202 kJ |
9,5 |
3,8 |
A, C |
Kalcium, Foszfor, Vas |
Köszvényre, húgyúti panaszra, vizelet visszatartási nehézségre, immunerősítő |
Ribiszke- piros /savasító hatása + / |
34 Kcal 143 kJ
|
7 |
4,3 |
C |
Kalcium, Foszfor, Vas |
Tisztító és frissítő hatású, székrekedésre |
Szamóca /savasító hatása + / |
35 Kcal 147 kJ |
7,2 |
0,8 |
C |
Foszfor, Kálium, Kalcium, Magnézium, Vas |
Ugyanaz a hatás, mint az epernél |
Szilva /savasító hatása + / |
58 Kcal 244 kJ |
13,1 |
0,5 |
A |
Réz, Vas |
Székrekedésre, roboráló |
Szőlő /savasító hatása + +/ |
78 Kcal 328 kJ |
18,1 |
1,3 |
B, C, K, kevés A |
Foszfor, Kálium, Kalcium, Magnézium, Vas |
Vér-vese-hólyag-bél-gyomor- ér tisztító, köszvényre, vérszegénységre, reumára, székrekedésre, fogyókúra esetén a savanykás, súlynövelésre az édes ajánlott, öregedés késleltető (rezveratrol), koleszterinszint csökkentő /főleg a piros/ |
Hatékony gyümölcs és zöldséglé kombinációk
A frissen facsart gyümölcs és zöldségfélék kiváló vitamin, enzim,
ásványi anyag, antioxidáns „bombák”, önmagukban fogyasztva, akár
üdítőként, vagy pl. tízórai helyett fogyasztva. Az alacsony
cukortartalmú zöldségek a gyümölcsökkel (ízükben-mennyiségükben
körültekintően), harmonizáltan lettek összeállítva. A gyümölcs
glikémiás (cukortartalom) terhelésének csökkentése érdekében adható a
kevert léhez még 2 teáskanál omega-3 zsírsavban gazdag halolaj (az
A-vitamin felszívódásához zsír-olaj szükséges). Ha lehet, a gyümölcsöt
jól megmosott héjával együtt használjuk fel, hiszen rengeteg
fitokemikáliát tartalmaznak. Nyilvánvalóan nem szabad cukrozni,
édesíteni a facsart leveket.
Az alább felsorolt összeállítások 2-4 adagra vonatkoznak (szomjúságtól
és igénytől függően):
(Forrás: Jonny Bowden PhD, hivatásos táplálkozás szakértő)
- Az egészség gyökerei: 3 pasztinák, 2 fej brokkoli, 3 szál zeller, 2 nagy répa, 1 körte, 1 alma, gyömbér
- Édes spenótos: 2 csésze spenót, 1 alma, 2-3 répa, gyömbér, (variáció: 1 cékla és a zöldje)
- Kevert élvezetek: fél nagy piros kaliforniai paprika, 2-3 fej brokkoli, 3 szár zeller, 1 alma, 1 körte, gyömbér
- Vörös gyümölcslé deluxe: 2 szál rebarbara, fél piros kaliforniai paprika, 1 körte, 1 alma, 3 répa, gyömbér
- Vörös csoda: 1 nagy cékla és a zöldje, fél nagy piros kaliforniai paprika, 1 alma, 2-3 répa, gyömbér
- Zöld óriás: 6 száll zeller, 1 körte, gyömbér
- Zöld óriás deluxe: 2 csésze spenót, 4 száll zeller, 2 fej brokkoli, 2 alma, gyömbér
Egyéb, egymással összeillő alkotók facsart levekhez:
Alma és citrom
Brokkoli és sárgadinnye
Eper, szeder, málna és lime
Fekete áfonya és rebarbara
Görögdinnye és őszibarack
Kaliforniai paprika, zeller, répa, káposzta
Kelkáposzta és ananász
Körte és gyömbér
Paradicsom és narancs
Petrezselyem és cékla illetve zöldje
Spenót és cukordinnye
Egyéb gyümölcslé - koktélok:
A gyümölcslé-koktélok (szomjúságtól függően) ásványvízzel még
kiegészíthetőek.
Ananász-õszibarack-körtelé:
Kb. 3 csészényi mennyiséghez:
½ kisebb tisztított ananász
2 db őszibarack
3 db körte
Dinnye-borsmenta-mangólé (gyermekeknek a borsmenta miatt nem
adható /
gyógynövények
kritériumai)!:
Kb. 2 csészényi mennyiséghez:
½ kisebb mézdinnye, magvai eltávolítva
3 köteg friss borsmenta
1 db hámozott mangó
Paradicsom-sárgarépa-zeller-zöldhéjú citromlé:
Kb. 3 csészényi mennyiséghez:
2 db közepes paradicsom
1 db nagy, tisztított sárgarépa
2 szál megtisztított szál zeller
1 db hámozott zöldhéjú citrom
Cékla-sárgarépa-narancslé:
Kb. 2 csészényi mennyiséghez:
2 db közepes, megtisztított sárgarépa
3 db közepes, megtisztított cékla
4 db hámozott narancs
Paradicsom-uborka-petrezselyem-sárgarépalé (terhes asszonyoknak a
nagyadagú petrezselyem miatt nem adható - lásd. még: gyógynövények
kritériumai):
Kb. 3 csészényi mennyiséghez:
3 db közepes méretű paradicsom
1 db nagy uborka
1 köteg friss petrezselyem
3 db közepes méretű, tisztított sárgarépa
Szeder-körte-grapefruitlé:
Kb. 3 csészényi mennyiséghez:
25 dkg szeder
3 db érett körte
2 db hámozott grapefruit
Narancs-hablé:
8-10 csészényi mennyiséghez:
1 kg hámozott narancs
Málna-szeder-eper-zöldhéjú citromlé:
Kb. 3 ½ csészényi mennyiséghez:
½ kg szeder
½ kg málna
½ kg eper
1 db hámozott zöldhéjú citrom
Dinnye-eper-passiógyümölcs ivólé:
4 személy részére
½ db hámozott cukordinnye, magvai eltávolítva
¼ kg eper
2 db passiógyümölcs húsa
1 csésze darált jég
Dolgozza fel a dinnyét és az epret a gyümölcsprésben, majd keverje
össze a passiógyümölcs húsát a dinnye-eperlével. Ossza el
a jeget a 4 pohárba és öntse rá a frissen préselt gyümölcslevet. Jól
elkeverje azonnal
tálalja.
Trópusi keverék (gyermekeknek a borsmenta miatt nem kínálható - lásd.
még: gyógynövények kritériumai!):
4 személy számára:
2 db hámozott mangó
3 db hámozott kivi
½ ananász
½ csésze friss borsmentalevél
1 csésze darált jég
Jeges ital paradicsomból, nektarinból, passiógyümölcsbõl és
borsmentából (gyermekek a borsmenta miatt nem fogyaszthatják!):
4 személy részére
6 db paradicsom
2 db nektarin
½ csésze friss borsmentalevél
4 db passiógyümölcs húsa
1 csésze darált jég
Sárgabarack-alma-körte ital:
4 személyes adag:
4 db nagyobb méretű sárgabarack
4 db kisebb méretű piros alma
3 db közepes méretű körte
½ csésze darált jég