Csülkös pacalpörkölt Gyenesdiáson

2 hozzászólás
Nyomtatás
4.5 9
4.5 9

Fejedelmi ízvilág,laktató és különleges

Recept

  • A zsírt a bográcsban, közepes lángon kiolvasztjuk és beleöntjük a felaprított vöröshagymát.
    Hozzáadjuk a majoránnát, az őrölt pirospaprikát, a borsot és a köményt. Elkeverjük, hogy ne égjenek meg és beletesszük a megtisztított pacalt.
    Ismét jól összekeverjük és közepes tűzön kevergetve főzzük.
    Kicsontozzuk az előfőzött csülköt és felkockázzuk. A főzőlevet félretesszük.
    A pacalt a csülök lé és a csülökcsont hozzáadásával, rövid lében főzzük.
    Egy óra elteltével belekerül a csülökhús, az aprított petrezselyem, a fokhagyma. Fél óra-háromnegyed óra múlva beleöntjük a lecsót.
    Addig főzzük, amíg a pacal finom, puha nem lesz és a szaftja be nem sűrűsödik. Főtt burgonyával tálaljuk.

Hozzávalók 15 főre

  • 3 kg előfőzött, csíkozott pacal
  • 1 db füstölt, hátsó csülök
  • 5 kg burgonya
  • 0,5 liter házi lecsó
  • 30 dkg zsírszalonna
  • 4 db nagy fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 db petrezselyem
  • 2 evőkanál őrölt édes paprika
  • 1 púpozott evőkanál őrölt bors
  • 1 evőkanál őrölt kömény
  • 2 evőkanál só
  • 1 db szárított cseresznyepaprika
  • 1 evőkanál szárított majoránna
  • 1 db csípős zöldpaprika