Diós Marlenka

4 hozzászólás
Nyomtatás
4.4375 8
4.4375 8

Recept

  • Vízgőz felett melegített edényben felolvasztjuk a vajat és a mézet. Hozzákeverjük a porcukrot,majd felverünk két tojást és azt is hozzáadjuk a mézhez.
    Amikor csomómentes és folyós állagú,levesszük a tűzrőlés kihűtjük. Ekkor hozzáöntjük az ecetet és a szódabikarbónát. Elkeverjük és belekeverjük a lisztet is. Csómómentesnek kell lennie.
    Lisztezett deszkán simára gyúrjuk és henger alakúra nyújtjuk.
    Hat egyenlő darabra vágjuk és lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk.
    Egy tepsi hátlapján,előmelegített sütőben, közepes lángon 6-8 percig sütjük,félidőben megfordítjuk.
    Megvárjuk,amíg kihül és lehúzzuk a papírt róla.
    Néhány órát pihenetejük őket.
    Elkészítjük a krémet.
    A karamellhez egy edénybe öntjük a tejet,beletesszük a cukrot ,a vanillia aromát és a szódabikarbónát. Kevergetve felforraljuk. Ezután takarékon,folyamatos kevergetés mellet másfél,két óra alatt sűrűre főzzük. Kihűtjük.
    A pudingport elkészítjük a leírás alapján. Felforralt tejhez öntjük és sűrűre főzzük. Megvárjuk amíg kihűl.
    A diót serpenyőben megpirítjuk,majd,ha kihűlt ledaráljuk.
    Feldaraboljuk a margarint és a karamellben elkeverjük. Majd a pudingot kanalanként,szintén hozzákeverjük. A diót,3 evőkanálnyi kivételével,szintén hozzáadjuk. Sűrű masszát kapunk.
    A tészta első lapjára rákenjük a rum felét. Megkenjük 4 kanál krémmel.
    Folyamatosan,addig kenjük a lapokat,amíg el nem fogy a krém. A rum másik felét,az utolsó lapra kenjük.
    A legfelső réteget megszórjuk a maradék darált dióval.
    Egy napig pihentetjük,hogy összeérjenek az ízek és megpuhuljon a tészta.






Hozzávalók

  • Tésztához:
  • 45 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 2 db tojás
  • 10 dkg vaj
  • 3 evőkanál méz
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 1/2 evőkanál 20 %-os ecet
  • Krémhez:
  • 7 dl tej
  • 2 tasak vanillia ízű pudingpor
  • 25 dkg margarin
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 2 cl rum
  • 15 dkg dióbél
  • Karamellhoz:
  • 1 liter tej
  • 30 dkg kristálycukor
  • 1 cl vanillia aroma
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna