Téli csemege mindenkinek.
Recept
- Jól megmossuk és lekacsozzuk az epret. Ezután kiszedünk belőle kb. fél kg-ot.
Összetörjük, majd egy tisztára mosott edényben, bográcsban lassú tűzön főzzük. Amikor már felhabzik, azt leszedjük róla.
Amikor a leve többségét elfőtte, hozzáöntjük a kristálycukrot. Innentől folyamatosan kevergetjük.
Legalább 2 órán át főzzük.
Ha valaki nem szereti édesen, az néhány szem összezúzott citrompótlót tehet hozzá.
Még forrón, jól kiforrázott üvegekbe merjük, vigyázva, hogy meg ne égessük magunkat. Rácsavarjuk a kupakot és egy kosárban, jól letakarva, meleg dunsztba tesszük, tehát állni hagyjuk. Sötét, hűvös helyen tároljuk.
Mi tartósítószert nem használunk ezért érdemes a tisztaságra és a dunsztolásra nagyon odafigyelni.
Aki akar szalicilt tehet a tetejére az eltarthatóság végett.
Hozzávalók 60 főre
- 5 kg eper
- 2 kg kristálycukor