Házi eperlekvár készítése

11 hozzászólás
Nyomtatás
3.588235294117647 17
3.588235294117647 17

Téli csemege mindenkinek.

Recept

  • Jól megmossuk és lekacsozzuk az epret. Ezután kiszedünk belőle kb. fél kg-ot.
    Összetörjük, majd egy tisztára mosott edényben, bográcsban lassú tűzön főzzük. Amikor már felhabzik, azt leszedjük róla.
    Amikor a leve többségét elfőtte, hozzáöntjük a kristálycukrot. Innentől folyamatosan kevergetjük.
    Legalább 2 órán át főzzük.
    Ha valaki nem szereti édesen, az néhány szem összezúzott citrompótlót tehet hozzá.
    Még forrón, jól kiforrázott üvegekbe merjük, vigyázva, hogy meg ne égessük magunkat. Rácsavarjuk a kupakot és egy kosárban, jól letakarva, meleg dunsztba tesszük, tehát állni hagyjuk. Sötét, hűvös helyen tároljuk.
    Mi tartósítószert nem használunk ezért érdemes a tisztaságra és a dunsztolásra nagyon odafigyelni.
    Aki akar szalicilt tehet a tetejére az eltarthatóság végett.

Hozzávalók 60 főre

  • 5 kg eper
  • 2 kg kristálycukor