A megmosott, kicsumázott paprikát ízlés szerinti méretűre daraboljuk, a hagymát meghámozzuk, félbevágjuk és felszeleteljük. A megmosott paradicsomot félbevágjuk, kivágjuk a csumáját és gerezdekre vágjuk.
A felhevített olajba tesszük a hagymát, paprikát. Megsózzuk, és közepes lángon főzzük.
Amikor összeroskadt, ráöntjük a paradicsomot és elfőzzük a keletkező lé, jó részét. Körülbelül egy, másfél óra
. Ízlés szerint sózzuk és csípős paprikázzuk és meghintjük az őrölt paprikával. Ez nem szükséges, de szebb színt kölcsönöz a lecsónak és a majdan vele készítendő ételünknek.
Mivel ebben az ételben nem lesz tartósító a következő lépéseket nagy gondossággal kell végezni.
A dunsztosüvegeket és a tetőket, lobogó vízben, jól ki kell forrázni, lecsepegtetni, megszárítani.
A forró lecsóval óvatosan telemerjük.
A tetejükre még önthetünk egy kis olajat és meghintjük egy kávéskanál sóval. Szorosan ráillesztjük a fedelüket (nem használok celofánt) ha jó a tető, akkor tökéletesen záródik.
Fejjel lefelé állítva,24 órára, hűtődobozba vagy hűtőtáskába rakjuk őket dunsztolódni.
Ez a folyamat azért fontos, mert a maradék baktériumok is elpusztulnak, kiderül, hogy jól zár-e a tetőnk és a lassan hűlő lecsó, vákumot képezve, légmentesem magára szívja és lezárja a tetőt. Ez garantálja a tartósító szer nélküli, hosszú eltarthatóságot.