Házi lecsó eltevése

6 hozzászólás
Nyomtatás
3.611111111111111 9
3.611111111111111 9

Recept

  • A megmosott, kicsumázott paprikát ízlés szerinti méretűre daraboljuk, a hagymát meghámozzuk, félbevágjuk és felszeleteljük. A megmosott paradicsomot félbevágjuk, kivágjuk a csumáját és gerezdekre vágjuk.

    A felhevített olajba tesszük a hagymát, paprikát. Megsózzuk, és közepes lángon főzzük.
    Amikor összeroskadt, ráöntjük a paradicsomot és elfőzzük a keletkező lé, jó részét. Körülbelül egy, másfél óra
    . Ízlés szerint sózzuk és csípős paprikázzuk és meghintjük az őrölt paprikával. Ez nem szükséges, de szebb színt kölcsönöz a lecsónak és a majdan vele készítendő ételünknek.

    Mivel ebben az ételben nem lesz tartósító a következő lépéseket nagy gondossággal kell végezni.
    A dunsztosüvegeket és a tetőket, lobogó vízben, jól ki kell forrázni, lecsepegtetni, megszárítani.
    A forró lecsóval óvatosan telemerjük.
    A tetejükre még önthetünk egy kis olajat és meghintjük egy kávéskanál sóval. Szorosan ráillesztjük a fedelüket (nem használok celofánt) ha jó a tető, akkor tökéletesen záródik.

    Fejjel lefelé állítva,24 órára, hűtődobozba vagy hűtőtáskába rakjuk őket dunsztolódni.
    Ez a folyamat azért fontos, mert a maradék baktériumok is elpusztulnak, kiderül, hogy jól zár-e a tetőnk és a lassan hűlő lecsó, vákumot képezve, légmentesem magára szívja és lezárja a tetőt. Ez garantálja a tartósító szer nélküli, hosszú eltarthatóságot.

Hozzávalók 60 főre

  • 10 kg paprika
  • 5 kg paradicsom
  • 5 kg vöröshagyma
  • 2 liter étolaj
  • 0,5 kg só
  • 6 evőkanál őrölt piros paprika
  • Ízlés szerint erős paprika