Meggybefőtt

Nincs hozzászólás
Nyomtatás
0 0
0 0

Recept

  • A dunsztosüvegeket forró vízben elmossuk és kigőzöljük.
    Lehetőség szerint a meggyet a kaccsal együtt szedjük le. A beteg szemeket válogassuk ki és az egészségeseket többször, alaposan mossuk meg.
    Ezután kimagozzuk. Majd a tiszta üvegekbe tesszük, óvatosan, hogy ne nyomjuk össze a szemeket. A magozás közben kifolyó meggy levet is beleöntjük az üvegekbe. Most minden üveg tetejére 3 evőkanál cukrot szórunk. Végül a felforralt vizet még melegen ráöntjük. El kell lepnie a víznek a meggy szemeket. Rácsavarjuk a kupakokat.
    Egy vastag talpú edénybe állítjuk az üvegeket és háromnegyedig öntjük vízzel. Lassú tűzön felforraljuk. Kis lángon 20 percig gyöngyözni hagyjuk. Lekapcsolunk alatta, majd, ha már kicsit kihűltek az üvegek, a tetőt jól rászorítjuk. Egy hűtődobozba, vagy egy jól kibélelt kosárba állítjuk őket úgy, hogy a kupakjukkal lefelé legyenek. Egy éjszakát állni hagyjuk a dunsztban őket. Másnap hűvös, sötét helyre tegyük a befőttet. Sokáig eláll.

Hozzávalók

  • 3 kg meggy
  • üvegenként 3 evőkanál kristálycukor
  • 2 liter víz felforralva
  • 8 db dunsztosüveg