Opciók nyomtatása

Savanyú,kapros kerékrépa leves

A múlt íze Zalából.
Idő
Leírás
  • Elkészítése. Felaprítjuk a vöröshagymát , a paprikát és a paradicsomokat.
    Majd kockára vágjuk a csülköt.
    Az olajon megpirítjuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot. Össze keverjük. Hozzáadjuk a csülköt, majd felengedjük vízzel és főni hagyjuk.
    45 perc után, a kioldódó zsírra ráöntjük a pirospaprikát és jól elkeverjük. Pár percig összeforraljuk.
    Ezután egy tálba öntjük a pörköltet.
    Egy tűzálló cserépedénybe rétegezzük a hozzávalókat. Alulra tesszük a csontot. Rá a kerékrépa. Ezután egy adag pörkölt. Addig rétegezünk, amíg az alapanyagok el nem fogynak. Az utolsó réteg előtt fűszerezünk.
    Először összemorzsoljuk a kaprot és beleszórjuk a tálba. Ízlés szerint sózzuk. A csülök sósságára figyelni kell.
    Végül az őrölt bors kerül bele.
    Majd az utolsó réteg pörkölt következik.
    Felengedjük annyi vízzel, hogy az anyagokat teljesen ellepje. Lefedjük.
    Betesszük az előre felmelegített kemencébe.
    45 perc után kivesszük a kemencéből. Beletesszük a feldarabolt fokhagymát. Felengedjük egy liter vízzel. Óvatosan, lassan öntsük, nehogy a hirtelen hidegtől, elpattanjon a forró cserépedény.
    Visszatesszük a kemencébe.
    Közben elkészítjük a habarást.
    A lisztet a tejföllel simára keverjük.
    Fél óra múlva ismét kivesszük a répát. A forró léből öntünk a habaráshoz. A hő kiegyenlítéstől nem lesz csomós.
    Simára keverjük és beleöntjük a levesbe. Visszatesszük a kemencébe. Pár perc után tálalhatjuk.
    Jó étvágyat kívánunk.

Hozzávalók 8-10 főre

  • 1,5 kg savanyított kerékrépa
  • 80 dkg füstölt sertéscsülök
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 2 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl étolaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1-2 evőkanál só
  • 1 teáskanál őrölt bors
  • 1 csokor friss vagy szárított kapor
Utasítások
    Instructions