Opciók nyomtatása

Csörögefánk

Leírás
  • Eredeti változat:
    Egy tálban elkeverjük a lisztet, a cukorral, sóval, tojással és a tejföllel. Kemény tésztát kell kapnunk.Ha túl száraz, tehetünk hozzá még tejfölt.
    Ha elválik a kéztől és az edénytől, megliztezett deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Derelyevágóval 2-3 cm-es csíkokat vágunk, majd átlósan szintén felvágjuk úgy, hogy rombusz alakot kapjunk.
    A közepébe 1 cm -es rést vágunk.
    Ezen keresztül az egyik csücsköt áthúzzuk.
    Felforrósítjuk az olajat és pár perc alatt megsütjük az egyik, majd a másik oldalát. Lecsepegtetjük. Figyeljünk rá,mert hülés közben még barnul. Porcukorral, lekvárral tálaljuk.
    Sütőporos változat:
    A lisztben elmorzsoljuk a vajat és hozzáadjuk a sót, cukrot és a sütőport. Végül belekeverjük a tojás sárgákat és a tejfölt.
    Kemény tésztát gyúrunk, a tetejét meghintjük liszttel és letakarva, 15 percig, hűvös helyen pihentetjük.
    Ezután lisztezett deszkán 3 mm vékonyra nyújtjuk és ugyanúgy járunk el,mint az eredeti változatnál. Olajban kisütjük.
    Porcukorral, lekvárral kínáljuk.
    Jó étvágyat kívánunk.

Hozzávalók

  • Eredeti változat:
  • 35 dkg liszt
  • 5 db tojás sárgája
  • 2 evőkanál tejföl+2 ha kell
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 kávéskanál só
  • Sütőporos változat:
  • 25 dkg liszt
  • 3 db tojás sárgája
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 dl 20%-os tejföl
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál porcukor
  • 1 kávéskanál só
  • Sütéshez:
  • 4 dl étolaj vagy zsír
  • Tálaláshoz:
  • baracklekvár
  • porcukor
 
Hozzávalók
    Ingredients
Utasítások
    Instructions