Csörögefánk
- Eredeti változat:
Egy tálban elkeverjük a lisztet, a cukorral, sóval, tojással és a tejföllel. Kemény tésztát kell kapnunk.Ha túl száraz, tehetünk hozzá még tejfölt.
Ha elválik a kéztől és az edénytől, megliztezett deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Derelyevágóval 2-3 cm-es csíkokat vágunk, majd átlósan szintén felvágjuk úgy, hogy rombusz alakot kapjunk.
A közepébe 1 cm -es rést vágunk.
Ezen keresztül az egyik csücsköt áthúzzuk.
Felforrósítjuk az olajat és pár perc alatt megsütjük az egyik, majd a másik oldalát. Lecsepegtetjük. Figyeljünk rá,mert hülés közben még barnul. Porcukorral, lekvárral tálaljuk.
Sütőporos változat:
A lisztben elmorzsoljuk a vajat és hozzáadjuk a sót, cukrot és a sütőport. Végül belekeverjük a tojás sárgákat és a tejfölt.
Kemény tésztát gyúrunk, a tetejét meghintjük liszttel és letakarva, 15 percig, hűvös helyen pihentetjük.
Ezután lisztezett deszkán 3 mm vékonyra nyújtjuk és ugyanúgy járunk el,mint az eredeti változatnál. Olajban kisütjük.
Porcukorral, lekvárral kínáljuk.
Jó étvágyat kívánunk.
Hozzávalók
- Eredeti változat:
- 35 dkg liszt
- 5 db tojás sárgája
- 2 evőkanál tejföl+2 ha kell
- 1 teáskanál cukor
- 1 kávéskanál só
- Sütőporos változat:
- 25 dkg liszt
- 3 db tojás sárgája
- 5 dkg vaj
- 1,5 dl 20%-os tejföl
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál porcukor
- 1 kávéskanál só
- Sütéshez:
- 4 dl étolaj vagy zsír
- Tálaláshoz:
- baracklekvár
- porcukor
Képek
0
Add hozzá a kedvencekhez