Egy nagyobb edénybe öntjük a tejet, hozzáadjuk az oltót ( tudomásom szerint, gyógyszertárakban, patikákban kapható) belekeverjük és 30-45 percet , lefedve pihentetjük. Nagyon fontos, hogy a tejet ne forraljuk fel, de ne is legyen hideg. Körülbelül 30-35 fokos legyen. Amikor látjuk, hogy megalvadt, kézzel kavargatva összetörjük, és lassú mozdulatokkal egy gombócot készítünk az alvadékból. Amikor ezzel megvagyunk, egy finom szövésű vászonnal alányúlva kiemeljük , egy másik edénybe a vászon száját csavargatva, kipréseljük a maradék levet( ( házilag egy nagy lábosba egy kisebb edényt helyezünk a fenekével felfelé és ezen dolgozva, össze tudjuk gyűjteni a levet és nem maszatoljuk be a konyhánkat ) . Amikor jól kipréseltük, egy fém szűrőbe vagy lyuggatott edénybe tesszük és egy súllyal egy éjszaka alatt kipréseljük. A visszamaradt levet, közepes lángon melegítjük,és 10-20 perc elteltével, a tetejére felúszó, maradék tejszemcséket, amit ordának hívunk, szintén egy szűrőkanál segítségével összegyűjtjük .Szintén vászonba téve, pár órát csepegtetjük. Nagyon finom édes, krémes állagú tejtermék, ami a krémtúróhoz hasonlít.
A sajtot másnap kivesszük a ruhából, szellős, hűvös helyen, fa lécekre helyezzük, vagy megfüstöljük . Mindkét esetben hetekig tárolható és fogyasztható.