Juhsajt és orda készítés az esztenán
- Egy nagyobb edénybe öntjük a tejet, hozzáadjuk az oltót ( tudomásom szerint, gyógyszertárakban, patikákban kapható) belekeverjük és 30-45 percet , lefedve pihentetjük.
Nagyon fontos, hogy a tejet ne forraljuk fel, de ne is legyen hideg. Körülbelül 30-35 fokos legyen.
Amikor látjuk, hogy megalvadt, kézzel kavargatva összetörjük, és lassú mozdulatokkal egy gombócot készítünk az alvadékból.
Amikor ezzel megvagyunk, egy finom szövésű vászonnal alányúlva kiemeljük , egy másik edénybe a vászon száját csavargatva, kipréseljük a maradék levet( ( házilag egy nagy lábosba egy kisebb edényt helyezünk a fenekével felfelé és ezen dolgozva, össze tudjuk gyűjteni a levet és nem maszatoljuk be a konyhánkat ) .
Amikor jól kipréseltük, egy fém szűrőbe vagy lyuggatott edénybe tesszük és egy súllyal egy éjszaka alatt kipréseljük.
A visszamaradt levet, közepes lángon melegítjük,és 10-20 perc elteltével, a tetejére felúszó, maradék tejszemcséket, amit ordának hívunk, szintén egy szűrőkanál segítségével összegyűjtjük .Szintén vászonba téve, pár órát csepegtetjük.
Nagyon finom édes, krémes állagú tejtermék, ami a krémtúróhoz hasonlít.
Kalácsok, palacsinták, sütemények nagyon finom alapanyaga.
Frissen sóval fogyasztva, hűtőben napokig tárolva paprikával, zöldhagymával, friss házikenyérrel finom.
A sajtot másnap kivesszük a ruhából, szellős, hűvös helyen, fa lécekre helyezzük, vagy megfüstöljük .
Mindkét esetben hetekig tárolható és fogyasztható.
Hozzávalók
- 8-10 liter friss juhtej (nem pasztőrözött)
- 1 evőkanál tejoltó
Képek

0
Add hozzá a kedvencekhez
Hozzávalók
Ingredients
Utasítások
Videó