A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük, 2 dl meleg vízben felfuttatott élesztőt ráöntjük, a 3 dl meleg vízben feloldott kovászt is hozzáadjuk. Ráborítunk 30 dkg lisztet és jól összegyúrjuk. Majd még 30 dkg liszttel betakarjuk. 4-5 órát állni hagyjuk.
Ráhintjük a megkelt tésztára a sót, 3 dl langyos vizet adunk hozzá és beleöntünk 1 kg lisztet. Jól elkeverjük a hozzávalókat. Majd elkezdjük dagasztani a tésztánkat. Pár perc elteltével hozzáöntjük a maradék lisztet és annyi meleg vizet, hogy lágy állagú tésztát kapjunk. Még 10 percig gyúrjuk. A dagasztást nyitott tenyérrel végezzük, hogy minél több levegőt adjuk a tésztához. 40 percet pihentetjük. 5 percet ismét dagasztjuk, majd 20 percet pihentetjük. Olyan formájúra alakítjuk, amilyen kenyeret szeretnénk. Kerek, hosszúkás ízlés szerint. Lisztezett lapátra helyezzük, éles késsel megvágjuk a tetejét és a felfűtött kemencébe helyezzük. Másfél órát sütjük a kemence hőfokától függően. Ez tapasztalat függvénye. A kenyérsütésnél ki kell tapasztalni a sütőeszközünket, az alapanyagok mennyiségét is,hogy megfelelő kenyeret kaphassunk.
Ha nagyon megégett a külseje, nem kell megijedni, mert egy éles késsel vagy egy fadarabbal leverhetjük róla a fekete részt.