Hideg vízben, só nélkül feltesszük főni az előző este beáztatott babot. Közben feldaraboljuk a krumplit és a sárgarépát. Felkarikázzuk a kolbászt és felaprítjuk a vöröshagymát, fokhagymát. Amikor félig puhára megfőtt a bab, leöntjük a főző levével együtt egy másik edénybe. A bográcsot szárazra töröljük és a felkockázott szalonnát kisütjük. A vöröshagymát megdinszteljük benne és rászórjuk a fele sót és a pirospaprikát. Hozzáadjuk a sárgarépát, amit picit pirítunk benne. Ekkor beletehetjük a kisebbre aprított és jól kimosott, kicsavart savanyúkáposztát. Összekeverjük és felöntjük annyi lével, ami nem engedi, hogy leégjen. Fedő alatt főzzük. Amikor felforrt, hozzáadjuk a babot a főző levével együtt és a paradicsompürét. Jól összekeverjük és 20 percig főzzük. Ekkor beletesszük a kockára vágott krumplit és a só másik felét. Ismét fedő alatt főzzük. Amikor már majdnem puha minden alapanyag, hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, és az apróra vágott fokhagymát. Ezekkel is főzzük még. Kóstolás után, adhatunk hozzá még sót, esetleg csípős paprikát valamint frissen őrölt borsot. Jó étvágyat kívánunk.