Opciók nyomtatása

Krumplis tészta

Idő
Leírás
  • Mély tálban tésztát gyúrunk, úgy hogy a lisztbe beleöntjük a tojásokat, a sót és a vízből egy keveset.
    Elkezdjük gyúrni. Annyi vizet teszünk hozzá, hogy elváljon az edény falától a tészta.
    Ekkor deszkán gyúrjuk tovább. Amikor kemény tésztát kaptunk, lisztezett deszkán, lisztezett sodrófával a fele tésztát kinyújtjuk Kb. 2 mm-es vastagságúra.
    Ekkor feltekerjük a sodrófára,hosszában félbevágjuk, majd újból félbevágjuk és egyik felét félre tesszük , majd egyenlő nagyságú kockákat vágunk.
    Szétterítve szárítjuk.
    Ezalatt, a bográcsban 2-3 liternyi vizet forralunk pici sóval és a forrásban lévő vízben kifőzzük a tésztát.
    Az elején kevergetjük, hogy ne tapadjon le, ha feljött a víz tetejére, megkóstoljuk és ha már majdnem megfőtt, kizsírozott edénybe leszűrjük és megkeverjük.
    Ebben a maradék vízben a meghámozott, felkockázott burgonyát puhára megfőzzük, majd leszűrjük. Kivesszük a bográcsból és félretesszük.
    A maradék léből, egy jó ízű levest készíthetünk, kár elönteni, mert finom íze van.
    A bográcsban felhevítjük a zsírt, és megpirítjuk a felaprózott vöröshagymát és picit később a finomra vágott fokhagymát is.
    Megsózzuk, borsozzuk és a tűzről levéve beleöntjük a pirospaprikát. Megkeverjük, majd beleöntjük a főtt burgonyát és kevergetve összetörjük.
    Hozzáadjuk a tésztát és ezzel is jól elkeverjük.
    Ha kell sózzuk és melegen, ecetes uborkával vagy fejes salátával tálaljuk.

Hozzávalók

  • 4-6 fő részére:
  • 1 kg burgonya
  • 1 púpos evőkanál pirospaprika
  • 1 teáskanál bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál só
  • 2 db vöröshagyma
  • 3 evőkanál zsír
  • Tészta:
  • 0.5 kg liszt
  • 2 db tojás
  • 1 teáskanál só
  • 2 dl víz
Kulcsszavak: Egytálételek