Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Dagasztás nélküli kenyér

120 perc
bonyolult
olcsó
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy kis cipóhoz:
  • 50 dkg liszt
  • 1,5 dkg friss élesztő (vagy 3,5 gr porélesztő)
  • 1 púpozott kiskanál só
  • 4 dl langyos víz (vagy tejsavó)
  • 1 nagy zárható tetejű műanyag doboz (vagy veder, vagy akármi más)
  • 1 fedeles edény a sütéshez: kacsasütő, tűzálló üvegedény, vastagfalú lábas-fazék

Elkészítés

Elkészítés: Morzsoljuk a kelesztőedény aljára az élesztőt, szórjuk rá a sót, szitáljuk hozzá a lisztet, és öntsük rá a vizet. Kézzel tessék-lássék módon vegyítsük össze a a hozzávakókat, épp csak annyira, hogy a liszt mindenhol átázzon, majd tegyük rá az edényre a tetőt.

6-10-12 óra pihentetés után borítsuk erősen lisztezett felületre (vigyázzunk, elég híg a massza), és picit húzgáljuk szét, majd fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra hajtogassuk be.

Emeljük lisztezett tiszta törlőruhába a hajtogatásokkal lefelé, bugyoláljuk be a törlőbe, és addig pihentessük, amíg az akkor bekapcsolt sütő tűzforróra nem melegedik (kb. 30 perc). Ajánlott 250 C fok. A sütőbe ne felejtsük el betenni a sütőedényt is.

A tésztát helyezzük ezúttal a hajtogatott felével felfelé a forró sütőedénybe (figyelem, ne égessük meg magunkat), majd 50 percig fedő alatt süssük meg.

Végezetül a fedőt leemelve a cipóról süssük ropogós-pirosra.

Megjegyzés

Nagyon szeretem lenmagba is forgatni, amikor hajtogatom. - sildiko2

Ezek is érdekelhetnek

Friss