Mákos, diós bejgli
- Az élesztőt cukrozott tejben felfuttatjuk, a maradék tejben elkeverjük a sót és a citromhéjat. Egy tálba beleöntjük a lisztet, a porcukrot, az olvasztott margarint, egy tojás sárgáját, a vanilliás cukorral és az élesztős tejjel, valamint a sós tejjel megdagasztjuk. 2-3 perc elteltével, amikor elválik az edénytől és a kéztől, letakarjuk és pihentetjük.
A dióba beleöntjük a fahéjat a reszelt narancshéjat, meg egy vanilliás cukrot. Összekeverjük egyenletesre. A mákba beleöntjük a citromhéjat, egy vanilliás cukrot, a tejben áztatott mazsolát és szintén elkeverjük. A kristálycukrot 3 dl forró vízben feloldjuk. Kétharmadát a dióhoz, egyharmadát a mákhoz öntjük, ügyelve arra, hogy sűrű masszákat kapjunk.
A pihentetett, félbevágott tésztát, lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságú, téglalap alakúra nyújtjuk. Ráhalmozzuk a töltelékeket és vizes kanál segítségével, egyenletesen elterítjük. A hosszú oldalánál óvatosan feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és a tetejét megkenjük. Ehhez egy egész tojást és két tojás sárgáját felverünk. Megvárjuk, amíg megszárad a teteje. 20 perc múlva újból megkenjük és megvárjuk, amíg ez a réteg is megszárad. A tészta tetejét négy helyen megböködjük, hogy a gőz el tudjon párologni. Előmelegített sütőben 190 fokon, egyszer megfordítva 35 percig sütjük.
Hozzávalók 8 főre
- Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 4 db tojás
- 5 dkg porcukor
- 1,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 zacskó vanilliás cukor
- 1 teás kanál só
- 1 citrom reszelt héja
- Töltelékhez:
- 25 dkg darált mák
- 25 dkg darált dió
- 20 dkg kristálycukor
- 2 tasak vanilliás cukor
- 1 narancs héja reszelve
- 2 evőkanál mazsola
- 1 citrom héja reszelve
- 2 evőkanál fahéj
- 3 dl víz
Képek
0
Add hozzá a kedvencekhez