Mézes kacsasült, birses lila káposztával
- Meghámozzuk a birskörtét,majd kivágjuk a magházát és feldaraboljuk.
Egy öntöttvas edény aljára tesszük.
Megpucoljuk a kacsát. Levágjuk a zsíros részeit. Bekenjük kívül,belül sóval. Utána a belsejét borssal dörzsöljük. A melle részenés a combjainál a bőrét bevagdaljuk ék alakban. A résekbe is teszünk még sót.
A lábait összekötözzük és beletesszük a sütőedénybe. Öntünk alá 2 dl vizet és lefedjük.
180 fokos előmelegített sütőben egy órán át sütjük.
Közben megpucoljuk és felszeleteljük a lilahagymát és a lilakáposztát. Fontos,hogy mindkettőt vékonyra szeleteljük. Pici sóval beszórjuk és állni hagyjuk. Felszeleteljük a póréhagymát 4-5 cm-es darabokat hosszában. A gyömbért meghámozzuk és lereszeljük.
Egy serpenyőben kisütjük a kacsa zsíros részeit,majd kiszedjük. Kenyérrel finom.
A maradék zsíradékot felhevítjük,beletesszük a a cukrot és megkaramellizáljuk. Amikor megbarnult,hozzáadjuk a lilahagymát,majd a póréhagymát,elkeverjük,picit fonnyasztjuk,végül a lilakáposztát tesszük bele. Jól elkeverjük. Hozzáöntjük a vörösbort és a maradék borsot. Puhára főzzük.
Egy óra sülés után kivesszük a kacsát. Levesszük a fedőt és így sütjük tovább 20 percet.
A káposztát is még 20 percig főzzük,fedő alatt.
A kacsát megfordítjuk és még 15 percig sütjük.
Megkenjük a gyömbéres mézzel és újból visszatesszük sülni.
Fordítás után a másik felét is megkenjük a gyömbéres páccal és még 10 percig sütjük.
A sütőedényben maradt zsiradékot pici vízzel felforraljuk és így könnyedén kikanalazhatjuk a sűrű részét,amit
a lilakáposztához adunk,majd jól összekeverünk. Beleöntjük a borecetet,sózzuk. Ezzel összepároljuk.
Levágjuk a kötözőzsinórt a kacsáról.
Feldaraboljuk és tálalhatjuk.
Jó étvágyat kívánunk.
Hozzávalók
- 1 db 2-3 kg-os kacsa
- 1/2 fej lilakáposzta
- 2 db lilahagyma
- 20 dkg póréhagyma
- 1 db birskörte
- 10 dkg méz
- 5 dkg gyömbér
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál bors
- 2 dl száraz vörösbor
- 2 evőkanál borecet
0
Add hozzá a kedvencekhez